неділя, 16 жовтня 2022 08:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи вплинуть на перебіг війни сотні тисяч мобілізованих в РФ ‒ прогноз західної розвідки та експертів

Чи вплинуть на перебіг війни сотні тисяч мобілізованих в РФ ‒ прогноз західної розвідки та експертів
За словами експертів, мобілізація сотень тисяч резервістів навряд чи допоможе РФ змінити хід війни проти України. Фото: dailylviv.com

Масовані обстріли українських міст і мобілізація сотень тисяч резервістів навряд чи допоможуть РФ змінити перебіг війни проти України.

Динаміка бойових дій нині явно розвивається на користь України. Про це пише видання The Washington Post.

Журналісти посилаються на оцінки західної розвідки й воєнних експертів.

"Ракетні удари мають невелику стратегічну цінність. Хоча вони спричиняють масові страждання людей і підривають життя в містах, які були відносно незачеплені бойовими діями", ‒ пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість паспорта повістка: у Петербурзі влаштували "полювання" на призовників

Там зазначають, що енергетична інфраструктура України, яка, вочевидь, була головною ціллю військ РФ, справді постраждала. Але ситуація на полі бою залишається сприятливішою для Збройних сил України.

Американські й інші західні офіційні особи прогнозують, що Україна продовжуватиме контрнаступ наступними місяцями. Навіть якщо погода сповільнить темп війни.

"Я очікую, що Україна продовжуватиме робити все можливе впродовж зими, щоб повернути свою територію та бути ефективною на полі бою. Нещодавно ми бачили, як вони були вельми ефективними на сході й на півдні. У росіян відібрали багато території", ‒ заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Роб Лі з Філадельфійського дослідницького інституту зовнішньої політики зазначив, що українська армія, яка на початку війни сильно поступалася російській в озброєнні, тепер перевершує армію РФ за всіма параметрами.

Росія продовжує зазнавати великих втрат у своїх силах і техніці, закріплюється на оборонних позиціях. Тоді як Україна стабільно отримує постачання нової і технологічно передової зброї від західних союзників.

За оцінками американської розвідки, Росія втратила 6 тис. танків, бронетехніки й іншої військової техніки під час війни.

"Україна має перевагу, а Росія намагається зрівнятися із цими перевагами. Допоки Україна продовжує отримувати підтримку НАТО й артилерію, Україна матиме успіхи", – сказав Лі.

Чи вплине спрямування на фронт 300 тисяч російських мобілізованих на наступ ЗСУ, поки передбачити важко.

"Ми не хочемо недооцінювати нашого ворога. І ми розуміємо, якщо на поле бою прибудуть 200 000 людей, усе може змінитися", – сказав радник міністерства оборони України Юрій Сакс.

Водночас є великі сумніви, що в РФ зможуть адекватно навчити й озброїти таку велику кількість солдатів.

"Ті, хто з'явився на цей час, пройшли обмежену підготовку й мають погане оснащення. Малоймовірно, що вони матимуть якийсь вплив у найближчій перспективі", ‒ сказав виданню один із західних чиновників.

У Росії продовжують дивувати заявами щодо так званої часткової мобілізації, яку диктатор Володимир Путін оголосив 21 вересня. Очільник Калінінського району РФ Сергій Петриченко запропонував всім, хто не хоче мобілізуватися, "змінити стать" і "перейти до іншої категорії".

Мобілізовані солдати з РФ прибувають на територію Донеччини та на інші напрямки. Росія поповнює втрати, яких зазнала в Україні.Мобілізація призведе до створення нових військових формувань на території Росії, в ефірі національного телемарафону розповів командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Зараз ви читаєте новину «Чи вплинуть на перебіг війни сотні тисяч мобілізованих в РФ ‒ прогноз західної розвідки та експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі