четвер, 04 серпня 2022 01:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Червоний Хрест цинічно заявив, що не гарантував безпеку українських полонених

Червоний Хрест цинічно заявив, що не гарантував безпеку українських полонених
Червоний Хрест заперечив свою причетність до "азовців". Фото: Українська правда

Міжнародний комітет Червоного Хреста не гарантував безпеку українських захисників Азовсталі, які опинилися в російському полоні.

Представникам Червоного Хреста вдалося відвідати деяких військовополонених, "утримуваних сторонами", проте в них немає доступу до всіх бранців, зокрема тих, кого утримують в Оленівській колонії, повідомила пресслужба організації.

Там пояснили, що це не в їх силах і вони заздалегідь роз'яснили це сторонам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський теракт в Оленівці: ООН запускає місію

"Обов'язок сторін конфлікту – забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно гарантувати безпеку й охорону військовополонених", – повідомляє пресслужба.

У комісії також наголошують, що організація виступала в ролі "нейтрального посередника" для безпечного виходу військових з Азовсталі.

Після вибуху в Оленівці, унаслідок якого загинули українські полонені, Червоний Хрест надіслав запити до колонії щодо відвідання місць утримування, евакуації поранених та передачі медикаментів. Проте Росія не відповіла на жоден із них.

ООН і Міжнародний комітет Червоно хреста виступали гарантами здоров'я і життя військових, які виходили з Азовсталі і яких згодом утримували в окупованій Оленівці.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки.

Російські окупанти заявили, що від вибуху в колонії для військовополонених загинули понад 50 українських захисників.

Зараз ви читаєте новину «Червоний Хрест цинічно заявив, що не гарантував безпеку українських полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі