понеділок, 17 жовтня 2022 06:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики назвали ключові райони, звідки Україні потрібно вигнати окупантів

Аналітики назвали ключові райони, звідки Україні потрібно вигнати окупантів
Аналітики ISW вважають, що будь-яким припиненням вогню РФ буде користуватися, щоб закріпити свої досягнення та заморозити лінію фронту. Фото: zaxid.net

Щоб забезпечити довгострокову безпеку та економічну життєздатність, Україна має повернути певні райони.

Будь-яким припиненням вогню РФ буде користуватися, щоб закріпити свої досягнення та заморозити лінію фронту. А також ‒ для підготовки до нової агресії. Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

"Україна має опиратися спокусі заморозити лінії бойових дій таким чином, щоб не дозволити створити умови для відновлення конфлікту на умовах Росії", ‒ йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, якщо Україна відновить контроль над усім західним берегом Дніпра на Херсонщині, росіяни вважатимуть наземні атаки на південний захід надзвичайно важкими. Таким чином, довготривала обороноздатність Миколаєва, Одеси та всього українського узбережжя Чорного моря значною мірою залежить від звільнення західної Херсонщини. Річка Дніпро має бути не першою лінією оборони України, а останньою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти брешуть про успіхи на Донбасі

Ключову роль також відіграє Запорізька АЕС. Станція забезпечувала значну частину електроенергії України до російського вторгнення. Її втрата вимагатиме значних інвестицій для заміни генерувальних потужностей та, можливо, перепроєктування елементів української електромережі. Тому звільнення Енергодара має вирішальне значення для стримування витрат часу та грошей на відновлення економіки України.

На Донбасі важливо звільнити від загарбників Маріуполь. А також автомобільні та залізничні мережі на північ через Волноваху у бік Донецька та на захід у бік Мелітополя та Запоріжжя. Для встановлення надійного українського контролю над Маріуполем необхідно звільнити хоча б частину земель, захоплених у 2014 році.

Аналогічні економічні аргументи справедливі для промислових міст Донецька, Сіверськодонецька та Луганська.

На північному сході України є кілька стратегічно важливих територій. Міста Сватове, Старобільськ і Біловодськ розташовані на великих транспортних розв'язках, контроль над якими частково визначає, які бази в самій Росії окупанти можуть використовувати для прямої підтримки майбутніх нападів на Україну.

Стратегічно важливий як для НАТО, так і для України також Крим. Російська окупація півострова дозволяє РФ розміщувати протиповітряні та протикорабельні ракети на 325 кілометрів на захід. Росія, зокрема, розміщує авіацію в Севастополі. Це створює суттєву загрозу повітряних та ракетних атак.

Збройні сили України продовжують стримувати російського окупанта та завдавати йому втрат у живій силі та техніці. Авіація Сил оборони протягом доби завдала понад 20 ударів по позиціях ворога. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в Facebook.

Збройні сили України продовжують активні контрнаступальні дії на Херсонщині. Українські війська також поступово просуваються у напрямку Кремінної на Луганщині. Про це свідчать нові карти бойових дій в Україні, оприлюднені Інститутом вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Аналітики назвали ключові райони, звідки Україні потрібно вигнати окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі