понеділок, 19 лютого 2024 20:54

Спецтема: Війна Росії проти України

110 бригада: росіяни спочатку повідомили про евакуацію поранених українських воїнів, а потім їх розстріляли

110 бригада: росіяни спочатку повідомили про евакуацію поранених українських воїнів, а потім їх розстріляли
Вихід особового складу 110 Бригади з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування російською авіацією та артилерійських обстрілів, повідомили військові. Фото: Facebook.com/110separatebrigade

110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка Збройних сил України, яка захищала Авдіївку, повідомила, що російські окупанти обіцяли провести евакуацію поранених українських бійців, що лишилися в оточенні в опорному пункті "Зеніт", а натомість розстріляли воїнів.

Про це бригада повідомила у понеділок.

"Щодо позиції "Зеніт". Вихід особового складу 110 Бригади з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією та артилерійських обстрілів, постійних атак fpv-дронів, атак на евакуаційні автомобілі, обстрілів евакуаційних шляхів. Декількох важкопоранених і загиблих військовослужбовців не вдалося евакуювати. Противник розвивав швидкий, масштабний наступ, не лишаючи шансів для повторних спроб", - розповіли військові.

Через повне оточення опорного пункту "Зеніт" було прийнято рішення зв'язатися із координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною щодо обміну полонених для надання допомоги нашим важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних правил ведення війни і законів, які захищають військовополонених, сказали.

"Ворог повідомив координаторів цього процесу, що погоджується провести евакуацію наших поранених і надати їм допомогу, а в подальшому - обміняти. Наші військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя. Що трапилося в подальшому ми дізналися з ворожих ресурсів", - повідомила бригада.

На оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції "Зеніт" родичі опізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника - загиблими.

За даними бригади, ворог також розстріляв Олександра Зінчука і Миколу Савосіка. "Про шостого бійця інформація поки не підтверджена, скоріше за все він був з приданого підрозділу", - повідомляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закликала ЄС скасувати контракти на постачання снарядів до третіх країн

"зс рф - терористи і воєнні злочинці, які розстріляли беззбройних поранених. Відповідні органи проведуть розслідування і встановлять правду за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством", - пише 110 бригада ЗСУ.

"За злочини проти наших військових ми дамо гідну відповідь! Помстимося за кожного нашого закатованого воїна! Нестерпно боляче за побратимів. Щирі співчуття родинам полеглих воїнів. Честь і Вічна Слава полеглим героям. Наші війська тримають оборону далі, ворог не припиняє спроб подальшого наступу. Війна жорстока, ми виборюємо свободу високою ціною", - заявили українські військові.

16 лютого стало відомо про рішення командування оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" відійти з позиції "Зеніт" на південно-східній околиці Авдіївки.

Вчора прокуратура повідомила, що 18 лютого в одному з Telegram-каналів ,ekj опубліковано повідомлення про розстріл шести полонених ЗСУ на одній з позицій у Авдіївці. Захисники були важкопоранені та чекали на евакуацію. Також виявлено відеозапис із фрагментом вбивства двох українських воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району.

Розпочато розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених.

Зараз ви читаєте новину «110 бригада: росіяни спочатку повідомили про евакуацію поранених українських воїнів, а потім їх розстріляли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі