понеділок, 25 лютого 2019 15:29

Вино - молоток, а майка - сукня: видали словник говірок півдня України

Вино - молоток, а майка - сукня: видали словник говірок півдня України
Видали словник говірок Бузько-Інгульського межиріччя. Фото: favoritepervomajsk.com

Опублікували словник діалекту Бузько-Інгульського межиріччя у Миколаївській області.

"Хотiлось сказати на весь світ, що Миколаївська область – це українська земля, освоєння якої розпочалося у ХVІІІ ст. козаками із Запорозької Січі та селянами з усіх куточків України. Вони сформували степовий говір української мови. Говірка – це розмовна мова одного села. Скільки сіл у Миколаївській області – стільки й говірок", - каже редакторка словнику Любов Спанатій.

В цьому регіоні майку називають сукнею, а кнут – рибою. Літню чоловічу сорочку - бобочкою, вино із суміші винограду та яблук – молотком, а дитячу соску – дудкою. Якщо на Галичині "пляцок" – тістечко, то на Миколаївщині - картопляник, повідомляє favoritepervomajsk.com.

Робота над словником тривала 40 років. Дослідження проводили студенти, керівники діалектологічної практики, заочники та вчителі української мови і літератури сільських шкіл Миколаївщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шоб не наврочили - шпільку нусети і трусе навевурот" - добірка замовлянь волинською говіркою

"Складається програма-питальник, сітка населених пунктів для обстеження, продовжується збір діалектних слів. І вже у 1994 році машинописний рукопис "Словника говірок Бузько-Інгульського ареалу" було передано у відділ діалектології Інституту української мови НАН України, де його позитивно оцінили і зазначили, що це перша в українській науці і культурі такого типу праця, яка подає докладну інформацію про словникове багатство розмовної народної мови Миколаївщини", - розповіла Любов Спанатій.

Використовувати діалекти у спілкуванні та переходити на місцеву говірку з її носіями стає нормою. Мовознавці вважають це ознакою вихованої людини.

Зараз ви читаєте новину «Вино - молоток, а майка - сукня: видали словник говірок півдня України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі