понеділок, 28 серпня 2017 11:57

Винничук довів, що "львівської ґвари" не існує

Винничук довів, що "львівської ґвари" не існує
Самого слова "ґвара" у Львові не вживали - Винничук. Фото: "Львівський портал"

Український письменник Юрій Винничук переконаний, що окремої "львівської мови" не існує.

"Львів – таке місто, що притягує. Одні ним захоплені, інші шукають у ньому, як казала моя бабця, в одному місці ґудза. Тобто того, чого там нема. А якщо нема, то чому б і не вигадати? Вигадки про якусь особливу мову, яку вживають у Львові – цим уже рідко кого насмішиш. Але люди стараються. Публікують цілі словнички й тести якоїсь таємничої "львівської ґвари" і пропонують вибрати з трьох відповідей правильну. Але складають ті тести люди малограмотні, які не те, що тієї "ґвари" не тямлять, а й української літературної. Наприклад, слово "фацет" має такі варіанти: "сорт твердого сиру", "парубок", "голова". І жодна відповідь неправильна. Бо це слово хоч і стосується винятково чоловіків, але в буквальному значенні це те саме, що й "тип", "суб'єкт" або "фрукт" ("А то що за фрукт?")", - пише він у колонці на ТСН.

Львівськими словами часто називають гуцульські. Наприклад, "цимбор", що означає "приятель". Вони не мають стосунку до Львова. До ґвари часто відносять загальноукраїнські слова "когут" ("півень"), "вар'ят" ("дурень") чи "фотель" ("крісло"). Їх вживали письменники Іван Багряний, Юрій Мушкетик, Володимир Винниченко. Вони не були галичанами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словник львівської ґвари можна завантажити на смартфон

"Саме слово "ґвара" – це абсолютна дурниця. Такого слова просто не було у львівській говірці. Це нормальне польське літературне слово, яке означає те саме, що "говірка", "діалект", і поляки з-поза Галичини дійсно його вживали щодо носіїв різних говірок. А от львівські українці і поляки вживали "балак". Колишній львів'янин Анджей Хцюк назвав і книжку свою "Атлантида або Велике Королівство Балаку" (Atlantyda czyli Wielkie Królestwo Bałaku). У "Лексиконі львівському", який уклала мовознавець Наталя Хобзей, теж нема жодної "ґвари". Але бідним туристам продовжують вішати на вуха усю цю маячню, яку вони потім розповсюджують у мережах", - підсумував Винничук.

Бійці 128-ї гірської піхотної бригади використовують закарпатський діалект для шифрування інформації. Підрозділ дислокується під Горлівкою. Більшість військових із Закарпаття.

Зараз ви читаєте новину «Винничук довів, що "львівської ґвари" не існує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі