четвер, 04 грудня 2014 23:55

Слова, що ознаменували 2014 рік: Укропи
6

"Не ймення тебе красить, а ти його краси", - говорили козаки. Прислів'я ставало в пригоді, наприклад, коли комусь було не до вподоби прізвисько, яким його нарекли побратими.
 
Відповідно до козацької мудрості повелись українці й цього року. Не хтось особисто, а колективно, підсвідомо. 
 
 
Одразу в відгуках до допису письменниці з'явились і перші розшифровування можливої абривіатури. Наприклад - "УКР = Українська (Київська) Русь".
 
Згодом коротке "укр" у росіян розрослось у близьке за звучанням - зневажливе "укроп". І тоді почалося цікавіше. Замість ображатись, українці в соцмережах стали всіляко жартувати з цього приводу:

"Нехай і "укропи" (укри+европейці), дуже подібне на "окріп" - воду доведену до кипіння. "Укропи" - українці, які доведені до кипіння. Мені такий варіант подобається;) Шпаримо московитів по повній".
 
"Укропи" теж не зле, кріп - лікарська рослина, діткам дають для травлення, щоб не було запору , отже "укропи" добре мають дати (пардон) прокакатися"... відомо кому.
 
Модерний геральдист Андрій Єрмоленко тут же намалював чергові свої шеврони, які тепер нерідко прикрашають рукави та нагрудні кишені наших солдатів.
 
 

Ще веселіше стало, коли виявили, що колорадські жуки бояться кропу. 
 
  Журналіст Роман Цимбалюк
Журналіст Роман Цимбалюк
 
Позаяк прихильників "Новоросії" за їхні георгіївські стрічки вже встигли обізвати колорадами, то в хід пішли вирізки та цитати з аграрних газет про те, як правильно кропом обсаджувати картопляні грядки, щоб відлякувати шкідників.
 
18 грудня нас прес-конференції президента Росії московський кореспондент агенції УНІАН Роман Цимбалюк у светрі "УКРОП" запитав Путіна, коли той виведе з України російських солдатів.
 
Мальовані суцвіття кропу з'явилися також на футболках, а інтернет оперативно поповнився блогом коміксів під назвою "Бойовий Кріп".

 

"Кріп - найдобріша рослина в світі. Проте, коли він бачить як знущаються над його городом та друзями, перетворюючи його Батьківщину на ХНР (хрінова народна республіка), він стає не просто злим, а шаленим. Злитися, ненавидіти та вбивати - нормально, якщо на це є поважна причина, і не нормально, коли причини нема", - йдеться в блозі про життя Кропа.
 
 
 
У вересні в Одесі відбувся благодійний фестиваль "Укроп", а на Покрову - день, який президент цього року зробив святом українського війська - в інтернеті мовило "Укроп" радіо.
 
Постійно видозмінюється і прочитання абревіатури. Сторінка політичного гумору в соцмережах тлумачить слово як "український опір". Новостворений аналітичний сайт - як "український оперативний прогноз" Врешті, у грудні "Укроп" став назвою міжфракційної групи народних депутатів у Верховній Раді. Вони розшифровують як українська опозиція.
 
А старішим за всі перераховані розшифровування є варіант Український оригінальний проект. Так пояснювали свою назву хлопці з гурту "УкрОП". Цікаво, що назвалися так вони ще кілька років тому. Повністю аполітичною піснею в їхньому виконанні й закінчимо. Ну, якщо не зважати, що деякі вороги укропів політикою вважають самий уже спів українською мовою.
 
 
В інших розвідках у розділі Мова на сайті Gazeta.ua у такому ж ключі будемо писати про "кіборгів", "ватників", "колорадів" та інші поняття, що встигли стати буденними за останній рік.
 
 
Зараз ви читаєте новину «Слова, що ознаменували 2014 рік: Укропи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі