вівторок, 25 червня 2013 15:51

На Кубані плекають "квитучу балачку"

У квітні 2013 року Росію облетіли фото та відео з Краснодару. На грі тамтешньої футбольної команди "Кубань" із Санкт-Петербурзьким "Зенітом" фанати розтягнули на трибунах банери площею в кількадесят квадратних метрів із малюнком козака, а також із написами "За Кубань!" та "За Батьківщину".

 

Тодішня гра з пітерцями закінчилася бойовою нічиєю 2:2, а бої на форумах про україномовну витівку кубанців багато де закінчилися твердженням, що написи зроблені кубанською балачкою й нічого дотичного до України автори перформенсу не мали не увазі.

Наскільки далека від української згадана балачка, можна побачити на присвяченій їй інтернет-сторінці: kubanska.org, з якої відвідувачів вітає напис "КУБАНСКАЯ БАЛАЧКА ЖИВА, КВИТУЧА ТА МОДНА".

В розміщеному на ній словнику далі букви "а" зараз не заглиблюватимуся. Кому цікаво - може пройтись самотужки. Словник містить, як написано, "вже майже 6500 слив":

Авжэж - Ну да, безусловно

Алэ - Но, однако, только

Ангол, янгол - Ангел

Аж -Даже

Ажось - Вот

Абэтка - Азбука, алфавит

Атаман - Избранный лидер казачьей общины, казачьего народа

Деякі пари просто пояснюють українську вимову тих слів, які на письмі не відрізняються від російських:

Авторытэт -Авторитет

Асымиляцыя - Ассимиляция

Однак автори сайту аж ніяк не згодні трактувати свій говір як український. Словник - не єдина сторінка веб-сайту. В розділі "Думкы" є тема "Кубанска чи украинска?".

"Самэ цэ пытання страшно образлывым для кубанца. Кубанска балачка нэ е украинскым чи росийскым диалэктом. Цэ нормальна славянска мова або язык або кубанскэ слово. Така ж ривна як бэлоруска, польска чи росийска", - пише Андрэй Рудэнко.

Розділ "Кіно" містить 125 фільмів про козаків. Є розділ із дзвінками й картинками на мобілку, є "Кухня", "Кубанци", "Гумор". А заголовок "Добры сайты" містить перехід на гурти, які виконують козацькі пісні. Крім російських та українських виконавців там є ланки на польську "Горпину", канадських "Тут і там" тощо.

Ну, а на головній сторінці красуються зручні для копіювання смайлики в козацьких шапках:


А також - трохи настанов:

-Пидтрымуйтэ православну цэркву

-Бэрыть участь в казачому руху

-Збэригайтэ славянски та казачи звычаи и традыцыи

-Вивчайтэ та спивайтэ кубанскы писни

-На свята одягайтэ элэмэнты славянского або казачого одягу

-Йижтэ кубанскы та славянскы стравы

-Купуйтэ кубанскы продукты та товары

-Слухайтэ казачю, кубанску та славянску музыку

-Вымагайтэ балачку в газэтах,по радио та тэлэвидэнии

-Займайтэсь повильной кубанизацыей (оказачыванием) насэлэння краю.

 

Зараз ви читаєте новину «На Кубані плекають "квитучу балачку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі