вівторок, 11 жовтня 2016 10:10

"Якщо не співати українською, то всьому прийде кобзон"

"Якщо не співати українською, то всьому прийде кобзон"

Вокаліст гурту "Антитіла" Тарас Тополя впевнений, що співати українською порівняно з іншими мовами - не вигідно. Проте, їхня група виконує пісні винятково рідною мовою і не збирається нічого змінювати. Про це Тарас написав у своєму блозі "Чому "Антитіла" не співають російською?" для "Україна молода".

Пропонуємо переглянути найяскравіші тези музиканта.

"Чи важко "Антитілам" почати співати переважно російською чи англійською, як те радять у коментарях? І отримати увагу усього так званого СНД? Чесно – ні. Я вільно володію і пишу російською, гірше – англійською.

Чи збільшиться наша аудиторія після цього? - Так (як би то не злило "диванних" патріотів).

Чи відобразиться це позитивно на нашому прибутку? - Так.

Чи підвищаться бюджети нашого продакшну (кліпи, аудіо)? - Так.

Чи покращиться якість? - Так.

Так у чому ж сенс? Де фінансова вигода в українській мові пісень? А ніде! Нема.

Якщо розглядати музичний ринок, то співати українською порівняно з іншими домінантними мовами - не вигідно! Продакшн коштує для всіх мов однаково, а ринок – найменший, менше споживачів і вони дають низьку ліквідність продукту. Додайте несприятливий соціально-історичний шлейф і комплекс меншовартості, де українське (якщо воно не "зацінене" Москвою чи Європою (нішеві аутентичні фолкові виконавці) – сприймають як щось другосортне.

Чому ж тоді ми й далі співаємо українською?

А тому. Не треба розглядати то лише як ринок. Бо та ситуація, яка склалася сьогодні, не може продовжуватися завжди. Наше покоління повинно переломити (для початку) стереотип меншовартості, а згодом виховати культуру споживання свого, україномовного контенту. Не "другосортного", а першокласного, свіжого, якісного! Іншого шансу може не бути. І я не драматизую.



Українська пісня – це стратегічний фундамент виживання і розвитку народу. Це – мова у нотах. Це елемент програмування людини для ідентифікації себе українцем.

І якщо кожен артист, котрий співає на території України, обиратиме між доларом та народною ідеєю, доллар... через пару поколінь ризикуємо втратити одну з важливих ознак народу, і почати відповідати російському визначенню "малороси", "етнічна группа" з російським діалектом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецька адміністрація заговорить українською

Саме тому ми в супереч усьому співаємо рідною мовою. Саме тому я ставлюся до усіх колег, які співають або жартують українською зі сцени з особливим трепетом.

Починаючи з ОЕ, Марічки Бурмаки, "Скрябіна", ТНМК, Руслани, "Тартака", ДР, "Бумбокс", Kozak System, Наталки Карпи, Ірини Федишин, Ot Vinta, "МоторРола", Наталії Бучинської, Сергія Притули і "Вар'ятів..., і закінчуючи відносно новими на сцені артистами Onuka, Mamarika, "Сальто Назад", "Без Обмежень", NAVI, Latex Fauna, Piano, "Вів'єн Морт", "Фіолет", "Один в Каное", "Натоліч", "Шоколадка", Arlett, NaVsi100. Всі вони для мене не просто артисти, а стратегічно важливі функціонери.

Звичайно ж, більше ніж у зімпровізованому мною списку. В різних стилях, але на 90% українською.

Також очевидно, що без підтримки народу вся українська музика приречена. Я не закликаю вас робити то сліпо. Я впевнений, що за бажанням можна знайти собі україномовного виконавця, що прийдеться до смаку, послухати, купити квиток і прийти на концерт, придбати пісню в інтернеті або диск на заправці, і таким чином підтримати. Без насилля над собою.

Бо інакше всьому знову прийде повний кобзон".

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не співати українською, то всьому прийде кобзон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі