четвер, 30 травня 2019 11:31

Адаптація триватиме 2-3 роки: як впроваджуватимуть новий правопис

Адаптація триватиме 2-3 роки: як впроваджуватимуть новий правопис
В Україні тимчасово будуть діяти два правописи. Фото: "Ізборник"

Новий правопис української мови набуде чинності, коли його опублікують.

"Кабінет міністрів має постановити, як впроваджуватимуть новий правопис. Кілька років функціонуватимуть 2 правописи. У кулуарах кажуть, що це буде 2-3 роки", - говорить мовознавець Олександр Авраменко.

Наступного року ЗНО учні складатимуть за старим правописом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий правопис: для чого потрібен і що змінює

"Вони з першого класу вивчали таку українську. Але якщо вже десь чули про новий правопис і починають його використовувати, це не буде помилкою", - додав мовознавець.

Пропонується кілька варіантів написання слів грецького походження, де зазвичай звук [th] передається літерою "ф": "анафема" – "анатема", "ефір "- "етер", "міф", "міфологія" – "міт" і "мітологія", "Афіни" – "Атени".

Звук [j] у сполученні із голосними буде передаватись буквами "є", "ї", "ю", "я": "проєкт", "проєкція", "траєкторія", "фоє" тощо.

Слова з першими іноземними частками слід писати разом - "попмузика", "вебсторінка" "пресконференція", "експрезидент".

Невідмінюваний числівник "пів" слід писати окремо: пів Києва, пів яблука, пів години. Разом із "пів" писатимуться лише ті слова у називному відмінку, що виражають єдине поняття: "півострів", "півзахист" або "півоберт".

Правопис пропонує по-різному передавати буквосполучення "au": "аудієнція" і "авдієнція", "аудиторія" та "авдиторія", "пауза" та "павза", "фауна" та "фавна".

Жіночі форми від іменників пропонується утворювати за допомогою суфіксів -к, -иц(я), -ин(я) та -ес: "авторка", "дизайнерка", "майстриня".

Слова з анти-, віце-, екс-, контр- пишуться разом: антивірус, віцепрем'єр, експрезидент, контрудар. Раніше екс-президент писався через дефіс.

22 травня Кабінет міністрів схвалив український правопис у новій редакції, розроблений Українською національною комісією з питань правопису.

У постанові зазначається, рішення ухвалено з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови.

Зараз ви читаєте новину «Адаптація триватиме 2-3 роки: як впроваджуватимуть новий правопис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі