четвер, 23 травня 2019 11:25

Як правила нового правопису будуть вводити до ЗНО

Як правила нового правопису будуть вводити до ЗНО
Новий правопис пропонує розширити застосування "ґ" в іноземних власних назвах. У прізвищах та іменах людей допускатиметься передавання звука [g] двома способами: як із використанням букви "г" так із використанням "ґ" – і як, наприклад, Гуллівер, і як Ґуллівер. Фото: dsnews.ua

Упродовж 5 років Міністерство освіти і науки не включатиме норм нової редакції українського правопису до завдань ЗНО. Їх введуть поступово до підручників і вивчатимуть у школах. Лише після цього використовуватимуть у тестах.

"Усі матимуть час пристосуватися до змін. Над вивченням нових правил ми ще працюємо. Радимось, як подавати норми, що мають 2 варіанти написання", - каже Максим Стріха, заступник міністра освіти і науки та співголова Української національної комісії з питань правопису.

Пояснює, що відкладати зміни було неприпустимо.

"З часу прийняття останньої редакції правопису 1989-го сталося багато змін у мові. Таких слів як "антикорупційний суд", "стартап", "інтернет", "булінг", "айфон" просто не існувало. Треба було врегулювати їхнє написання", - каже чиновник.

Серед змін правопису - написання разом слів "мінісукня", "супермодель", "віцепрезидент", "вебсайт", "контрудар". Натомість окремо – "пів яблука", "пів Києва", "пів літра". Як і раніше, разом пишеться стале поняття "півострів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які зміни передбачає новий правопис

"Велика дискусія точилася навколо норм правопису 1928-го. Були правила, які обговорювали по 20 годин. Вийшли на запровадження варіантності. Правильно буде "аудиторія" і "авдиторія", "лауреат" і "лавреат", "павза" і "пауза". Так само зі словами іншомовного походження, які в оригіналі містять грецьку літеру "тету" – "анафема" і "анатема", "ефір" і "етер", "кафедра" і "катедра". Деякі іменники можна відмінювати за допомогою закінчень "и" або "і" – "Білорусь", "смерть", "гідність", "кров", "любов", "осінь". Живий розвиток мови покаже, який із варіантів зручніший. Під час наступних редакцій можуть залишити лише один. Для цього, згідно мовного закону, створять спеціальний орган", - додає Максим Стріха.

22 травня Кабінет міністрів схвалив український правопис у новій редакції, розроблений Українською національною комісією з питань правопису.

У постанові зазначається, рішення ухвалено з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм

Зараз ви читаєте новину «Як правила нового правопису будуть вводити до ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі