середа, 29 березня 2023 18:56

Спецтема: Війна Росії проти України

У ще одній європейській країні в школах з'явиться українська мова

У ще одній європейській країні в школах з'явиться українська мова
В Ірландії з'явиться навчання українською мовою. Фото: Pexels

В Ірландії для біженців з України запровадять українську мову у школах з п'ятого класу.

Викладати українську почнуть з вересня 2023 року, повідомила Асоціація українців в Ірландії.

Зараз в Ірландії навчаються 15 тис. українських дітей. 5200 з них у середній школі. За останній рік дозвіл на викладання в Ірландії отримали близько 100 українських вчителів початкової школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійне навантаження. Чи мають діти біженців вчитися в двох школах одночасно

"Як нація Ірландія твердо стоїть на боці народу України. Я відвідую школи та бачу, як багато зроблено, щоб прийняти українських учнів у ваші класи та у ваші громади. Для цих учнів, багатьом з яких довелося залишити батьків, бабусь і дідусів, братів і сестер та інших близьких, школа дає важливе відчуття нормальності", – повідомила міністерка освіти Ірландії Норма Фолі.

Українська мова не є мовою навчання в Ірландії, тому усний іспит проводити не будуть. Він буде лише на атестат зрілості як варіант для носіїв мови. Його запровадять із 2025 року.

Державна екзаменаційна комісія повідомила, що вона прагне виконати запити щодо можливості проведення іспитів у навчальних закладах для іноземців країн ЄС рідною мовою. Україна не є членом ЄС, але подала заявку після початку війни.

Нині найбільше учнів з України перебувають у Польщі, Німеччині, Чехії, Молдові, Угорщині, Словаччині та Румунії. Зокрема, в Польщі живуть 200 тис. школярів, із яких 75 тис. навчаються в місцевих школах. Загалом учні разом із батьками виїхали до 44 європейських країн, а також у США, Канаду, Австралію, Японію.

Зараз ви читаєте новину «У ще одній європейській країні в школах з'явиться українська мова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі