субота, 14 серпня 2021 17:29

Іспит з української мови стане обов'язковим для керівників місцевих держдаміністрацій

Іспит з української мови стане обов'язковим для керівників місцевих держдаміністрацій
Кандидати будуть повинні надавати сертифікат про володіння мовою. Фото: pexels.com

Кандидати на посади керівників місцевих державних адміністрацій будуть зобов'язані доводити володіння українською мовою.

Вони повинні будуть надавати копію державного сертифіката про рівень володіння державною мовою. Зміни в указ від 4 серпня 2006 року затвердив президент Володимир Зеленський, повідомляє сайт глави держави.

"Йдеться про "Порядок підготовки пропозицій та попереднього розгляду кандидатур на призначення на посади та звільнення з посад керівників місцевих державних адміністрацій". Після підписання указу такі пропозиції щодо кандидатур повинні будуть містити копію державного сертифікату про рівень володіння державною мовою, що підтверджує відповідний рівень володіння державною мовою, певний Національною комісією зі стандартів державної мови", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки чиновників склали іспит на знання української

Указ набирає чинності з дня публікації.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності 16 липня 2019 року. Підтвердив норму Конституції про єдину державну мову в Україні. Її зобов'язаний знати кожен громадянин. "За" проголосували 278 народних депутатів. Ще двоє парламентарів повідомили, що їхні картки не спрацювали. Конституційний суд 15 липня визнав закон конституційним.

19 липня в Україні вперше чиновники й претенденти на громадянство склали іспит із державної мови. Для перевіряння робіт і встановлення рівня знання державної мови виділять 15 календарних днів. Екзаменаційні майданчики облаштували в Києві, Чернігові, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві, Рубіжному.

Зараз ви читаєте новину «Іспит з української мови стане обов'язковим для керівників місцевих держдаміністрацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі