четвер, 27 жовтня 2022 00:15

Захистіть свої гроші від кіберзлочинців

  Із розвитком технологій набирає обертів кібер- та мобільне шахрайство. Злочинці вміло виманюють у користувачів гроші й особисту інформацію
Із розвитком технологій набирає обертів кібер- та мобільне шахрайство. Злочинці вміло виманюють у користувачів гроші й особисту інформацію

Поради від Київстар

Сучасний телефон — важлива частина життя. Це зв'язок, фото та відео, листування, отримання медичних послуг, платіжний інструмент, база для збереження банківських і персональних даних.

Із розвитком технологій набирає обертів кібер- та мобільне шахрайство. Злочинці вміло виманюють у користувачів гроші й особисту інформацію. Кожен користувач мобільного телефону може стати жертвою шахраїв.

Кібершахрай — це комп'ютерний та мобільний злочинець, який зловживає довірою в цифровому просторі: викрадає персональні дані, паролі до особис­­тих кабінетів, надсилає інформацію від імені інших, погрожує. Шахрай може телефонувати й переконувати жертву повідомити особисту, фінансову чи конфіденційну інформацію, щоб пограбувати користувача.

Розповсюджені шахрайські схеми:

1. Дзвінок ніби від "оператора"

Вам телефонують із невідомого номера, називаються представником оператора чи банку. Просять продиктувати код із SMS, який попередньо надіслали, або вимагають повідомити дані банківської картки. Це — шахрай!

Співробітники мобільного оператора не телефонують абоненту із проханням назвати персональні дані, коди з SMS-повідомлень, дані банківської картки чи паролі.

Порада: Якщо отримали подібний дзвінок, негайно покладіть слухавку. В жодному разі не розголошуйте PIN-код та СVV-код карти, одноразовий пароль із SMS незнайомій людині, навіть якщо вона називає себе представником авторитетної установи.

2. Крадіжка SIM-карти

Ваш мобільний номер телефону можуть вкрасти. Шахрай телефонує кілька разів підряд за короткий проміжок часу з невідомих номерів. Так він створює історію дзвінків на ваш мобільний, яку може використати для здійснення блокування номера, а згодом і отримати дублікат заблокованої SIM-картки. А з тим — доступ до мобільних додатків, особистих кабінетів, зокрема й до банківських.

Процедури операторів захищають абонентів від шахрайських дій, але злочинці навчилися "виманювати" необхідну інформацію від людей, користуючись їхньою довірою.

Порада: зверніться до телеком-оператора із заявою, що дублікат вашої SIM-карти може бути виданий лише за наявності паспорта. Використовуйте складні паролі, своєчасно їх оновлюйте. Обирайте контрактну форму обслуговування — це перший захист від шахрайських схем із вашим номером.

3. Обіцянки виграшу та несправжні акції

Злодії діють від імені магазину, компанії чи соціальної установи. Пропонують пройти невелике опитування і заповнити анкету. Потім обіцяють грошовий подарунок або соціальну виплату.

Порада: Перед тим, як заповнювати будь-яку анкету та передавати свої персональні дані, перевірте в офіційних джерелах (сайт, гаряча лінія магазину) інформацію про обіцяний виграш або іншу виплату.

4. Фальшива благодійність

На тлі війни багато українців готові допомагати фінансово благодійним фондам або людям, які потрапили в біду. Шахраї користуються цим, створюють фальшиві запити і просять гроші на допомогу.

Порада: Перераховуйте гроші тільки на офіційні рахунки перевірених установ (наприклад, Нац­банк, фонд "Повернись живим", "єПідтримка") або людям, яких ви особисто знаєте.

5. "Допомога" рідним

До вас звертаються з невідомого номеру та починають залякувати, ніби хтось із близьких потрапив у халепу й вимагають гроші. Як правило, такі дзвінки надходять вночі чи рано вранці.

Порада: Негайно припиніть діалог — покладіть слухавку, не відповідайте на подальші повідомлення. Заспокойтеся та ретельно перевірте інформацію. Зателефонуйте близьким і запитайте, чи дійсно необхідна допомога. Зверніться у правоохоронні органи.

Завжди зберігайте спокій. Перевіряйте інформацію. Не довіряйте незнайомцям і надійно зберігайте персональні дані.

Жовтень — міжнародний місяць кібербезпеки, про яку слід пам'ятати завжди. Дотримуйтеся правил кібергігієни, а у випадку шахрайства повідомляйте про злочин мобільному оператору, службі безпеки банку. Також зверніться в кіберполіцію та поліцію. І залишайтеся в безпеці!

Пресцентр "Київстар"

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Захистіть свої гроші від кіберзлочинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі