четвер, 27 жовтня 2022 00:10

Трудовий стаж можуть підтвердити свідки

Кабмін доповнив Порядок підтвердження наявного стажу для призначення пенсій, якщо відсутня трудова книжка чи відповідні записи в ній. Громадяни, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, у зонах бойових дій або коли документи були знищені під час воєнних дій, можуть залучати свідків для підтвердження трудового ­стажу.

— Підтвердження трудового стажу на підставі показів свідків і раніше застосовували органи Пенсійного фонду, — каже 27-річна Надія Йолкіна, юристка громадського об'єднання "Трудові ініціативи". — Громадянину необхідно звернутися із заявою до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, незалежно від території обслуговування. Зазначити дані про свідків — їх має бути не менше двох. Це люди, які знають заявника по спільній роботі на підприємстві, в установі, організації. Вони повинні мати документи за період, щодо якого підтверджуватимуть трудовий стаж колеги. Запрошує та опитує свідків територіальний орган Пенсійного фонду, оформляють відповідний акт.

Буває, що свідок проживає чи перебуває в іншій області, ніж заявник. Тоді його запрошують для опитування до місцевого представництва Пенсійного фонду. Якщо людина проживає за межами України, тоді надсилає заяву. Вона має бути легалізована органами Міністерства закордонних справ України, дипломатичним представництвом або консульством. У заяві зазначається інформація про спільний період роботи на одному підприємстві із заявником. Додають завірені копії документів за час, щодо якого свідок підтверджує роботу заявника. Далі заяву розглядає комісія при відповідному територіальному органі Пенсійного фонду та приймає рішення.

— Трапляються ситуації, коли працівники не знають, що працевлаштовані неофіційно. Адже при прийомі на роботу надали всі необхідні документи, трудову книжку, — додає юристка громадського об'єднання "Трудові ініціативи" Катерина Швець, 25 років.

— Даний факт виявляється зазвичай випадково. Наприклад, коли працівник звільняється, а в його трудовій книжці відсутній запис про роботу. Або коли спеціаліст із власної ініціативи перевіряє сплату роботодавцем єдиного соціального внеску. У такому випадку, щоб працівнику зарахували відповідний стаж роботи, потрібно звернутися до суду із позовною заявою про встановлення факту перебування у трудових відносинах, нарахування та сплати єдиного соціального внеску за період роботи. До позовної заяви необхідно надати всі наявні докази. Зокрема, колеги можуть виступити свідками в суді та підтвердити роботу в конкретного роботодавця.

Рекомендую працівникам час від часу перевіряти сплату єдиного соціального внеску роботодавцем. Щоб переконатися, що працевлаштовані офіційно й податки сплачують регулярно, заборгованість відсутня. Це можна зробити на сайті Пенсійного фонду в особистому кабінеті.

Під час укладання трудового договору, працівник зобов'язаний надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Другий документ — трудова книжка чи відомості про трудову діяльність із Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Після ознайомлення з трудовою книжкою роботодавець зобов'язаний повернути її працівнику назад. Також, на вимогу співробітника, повинен внести запис про прийняття на роботу. Трудова книжка зберігається у працівника.

Ще один із документів при прийомі на роботу — реєстраційний номер облікової картки платника податку. Але дана вимога не стосується осіб, які, за релігійними переконаннями, відмовилися від нього та мають про це відмітку в паспорті. При прийомі на роботу також працівник зобов'язаний надати документ про освіту, стан здоров'я, військово-обліковий документ, про право на пільги. Написати заяву про прийняття на роботу. Зі свого боку, роботодавець видає наказ про це та повідомляє Державну податкову службу. Під час воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору — усна чи письмова. З наказом працівника ознайомлюють під підпис, він зберігається в особовій справі. Варто зробити його копію чи сфотографувати.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Трудовий стаж можуть підтвердити свідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі