понеділок, 11 вересня 2006 15:48

Ставити вікна новачка вчить фірма

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Монтажники вікон Василь Прокопенко (на фото ліворуч) і Сергій Долецький встановлюють балконний блок на Позняках
Монтажники вікон Василь Прокопенко (на фото ліворуч) і Сергій Долецький встановлюють балконний блок на Позняках

Із 45-річним монтажником київської фірми "Склопак" Василем Прокопенком "ГПУ" зустрілася під час роботи. Василь із напарником Сергієм Долецьким, 28 років, установлював балконний блок, вікно з дверима, у квартирі на столичному масиві Позняки.

Початок осені — гаряча пора у фірм, які монтують металопластикові вікна. Саме тепер, готуючись до холодів, люди починають утеплювати житло.

— На встановлення блока в середньому витрачаємо близько двох годин, а вікно ставимо за півтори години — розповідає пан Василь.

Знявши старі дерев"яні рами, монтажники перфоратором вирівнюють віконний отвір. На балкон летить багато пилу. В кімнаті всі меблі передбачливо накриті плівкою. За роботами в квартирі слідкує господиня.

— Найбільше мороки із вікнами у цегляних будинках — у них нерівні стіни, — каже монтажник. — У панельках в цьому плані простіше працювати.

Після встановлення металевого каркасу і скла монтажники підганяють підвіконня й заливають у щілини герметик.

Робочий день починається о восьмій

Робочий день у монтажників починається о восьмій ранку. На фірмі шести бригадам, у кожній з яких по двоє осіб, майстер роздає наряди. О дев"ятій ранку на "ГАЗельках" хлопці роз"їжджаються по об"єктах. Залежно від складності й обсягу робіт за зміну бригада встигає виконати від двох до трьох замовлень. За встановлення 1 кв. м металопластикового вікна робітникам на двох платять 70 грн. Восени, коли багато замовлень, один монтажник заробляє до трьох тисяч гривень на місяць. "Склопак" вважається великою фірмою з монтажу вікон. Таких у Києві близько десятка.

— Монтувати вікна вчать прямо на виробництві, — розповідає Сергій. — На фірмі є двомісячні курси. Стажист їздить із досвідченими робітниками й помагає їм, придивляється. Отримує ще якісь невеликі гроші.

Хлопці кажуть, фах доводиться вдосконалювати постійно. Адже щороку з"являються нові матеріали, моделі. Крім монтажників, на фірмі працюють складальники вікон, які виготовляють каркаси, та склярі. В основному приходить молодь — до 35 років. Багато приїжджих з найближчих до Києва областей.

Василь Прокопенко за освітою механік. Колись закінчив Шевченківський гідромеліоративний технікум у Черкаській області й понад 15 років обслуговував вагони-рефрижератори. Раніше ця робота вважалася престижною. У 90-ті перевезень поменшало й довелося змінити фах. Поїхав до Києва й записався на курси монтажників, почав працювати. Досвідченому механікові освоїти нову роботу було легко.

Щоп"ятниці їде машиною додому на Черкащину

У Києві Василь мешкає в гуртожитку на Лісовому масиві. За проживання в кімнаті з чотирма іншими робітниками щомісяця платить 50 грн. До "Склопака" (промзона на Видубичах) щоранку добирається близько години. Щоп"ятниці увечері їде власною машиною додому на Черкащину в Городищенський район, а в понеділок рано-вранці повертається до Києва. На дорогу в один бік витрачає 2,5 години.

— Роботи в селі вистачає, — каже пан Василь. За вихідні з усією не впораєшся. Але таких грошей, як у столиці, там не заробиш. Діти вже дорослі, потрібно подбати про їхнє майбутнє — дати добру освіту. Старший, 21-річний Богдан, навчається в Києві, на третьому курсі Національного університету будівництва і архітектури. Влітку працював разом зі мною. Менший, Владислав, — у одинадцятому класі. Куди піде далі, поки що не вирішили.

Сергій Долецький киянин. У "Склопаці" працює третій рік. Металопластикові вікна навчився встановлювати вже на самому виробництві.

— Легкою цю роботу не назвеш,— каже хлопець. — Але на утримання родини заробітку вистачає.

Зимою клієнтів небагато

Установлення металопластикових вікон має свою "сезонність". Найбільше замовлень навесні й восени, — розповідає заступник директора київської фірми "Склопак" Борис Проценко, 35 років. Із вересня по листопад — гарячі місяці. Влітку люди роблять ремонт, а на порозі зими дбають про утеплення оселі. Двокамерні склопакети і пакети із К-склом (теплозберігаючим. — "ГПУ"), які встановлює фірма, на 35–45 % поліпшують теплоізоляцію вікон. Та й звукоізоляція кращає.
Більшість людей, яким установили пластикові вікна, за зиму встигають відчути їхню перевагу над традиційними, з дерев"яними рамами, і рекомендують звернутися у фірму знайомим. Десь із кінця березня знову прибуває замовлень, а от у зимові місяці клієнтів небагато.

Зараз ви читаєте новину «Ставити вікна новачка вчить фірма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі