пʼятниця, 21 травня 2010 10:38

Списали 1000 гривень боргу за електрику

Киянин 37-річний Дмитро знає, як можна обдурити лічильники. Він закінчив столичний Політехнічний інститут. Проте запевняє, робити таке може кожен.

— Колись у лічильниках сверлили тонкі отвори під циферблатом і дротики встромляли. Вони гальмували коліщата. Тепер якщо таке помітять, чималий штраф доведеться платити. Найпростіший спосіб обійти лічильник електроенергії — підключитися до дротів перед ним. А нульова фаза є в будь-якій розетці.

На дачі Дмитро має електричний млин. Підключається до струму зі стовпа.

— Іще лічильник можна змотувати назад, байдуже, старий він чи новий. Маю такий пристрій, який змотує. Зі старого телевізора витяг трансформатор. Лишив на ньому первинну обмотку. Поверх намотав другу. Перед лічильником міняю нуль та фазу місцями, вмикаю пристрій у розетку, і воно відмотує собі назад, скільки треба.

Швидкість відмотування залежить від потужності саморобного трансформатора. Лічильники води з пластиковим корпусом можна пригальмувати магнітом, каже Дмитро.

— Можна знайти щілину між склом та корпусом і всунути туди звичайну фотоплівку. Вона пригальмує коліщата. Але не у всіх типах пристроїв таке вдається. От, наприклад, на німецьких лічильниках газу "Шлюмберґер" — можна. Колись в Україні ставити тільки такі.

Зараз енергетики встановлюють нові лічильники на світло. Вони обліковують реактивне навантаження, а не ємнісне. До них можна застосувати електромагнітний пристрій із електросхемою. Дмитро знайшов схему в Інтернеті на сайті megafaza.com.ua.

— Там є десяток способів до кожного лічильника. Роблять так, що він не мотає.

Володимир, 33 роки, живе в селі на півдні Київської області. Лічильник електроенергії викинув. Тому просить не писати місця проживання та прізвища. Працівникам районної електромережі заявив, що прилад украли.

— Я безробітний. На біржі праці мені не дають допомоги, бо я маю землю. А в мене дитина. Зимою гріли електрокаміном. Напалили більше 1000 гривень. У мене лічильник на вулиці. Так тепер усюди по селах роблять, щоб можна було перевіряти. То я його відірвав.

Володимирові сказали написати заяву про крадіжку до міліції. За встановлення нового лічильника треба заплатити 150 грн.

— 1000 гривень боргу списали мені. Сказали заплатити недоїмку по середніх показниках попередніх місяців.

Зараз ви читаєте новину «Списали 1000 гривень боргу за електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі