пʼятниця, 10 лютого 2012 10:18

Наталію Лисак через Євро-2012 виганяють із квартири

— Хазяйка геть здуріла. Заспівала, шоб ми на червень-липень збирали манатки і виселялися. У місті проходитиме Євро-2012, і вона, бачте, заробити хоче, — каже 25-річна Наталія Лисак. Вона зі своїм хлопцем та сестрою винаймає двокімнатку на вул. Володимира Великого у Львові. Звідти до центру маршрутка їде 10 хв., до нового стадіону — 7 хв.

— Прийшла тиждень тому по гроші за оренду, — продовжує Наталія. — Позаглядала в усі закутки, похвалила, що в хаті чисто, що вчасно оплачуємо квитанції. А потім сіла з нами пити чай і так здалеку заходить: "Може, ви літом кудись відпочивати поїдете — на місяць-другий?". А ми нікуди не плануємо, хіба в Карпати на тиждень. Вона тоді прямо: "Треба, щоб ви виселилися. Буду іноземцям подобово хату здавати". Зараз така квартира коштує 200 гривень за добу, а буде 400. І вона зіб'є бабла за два місяці стільки, як за півтора року від нас. Ми платимо 1,5 тисячі на місяць. Договір, каже, з нами не розриватиме. Якщо захочемо, можемо потім в'їхати назад. Він у нас укладений на рік. А живемо тут п'ять місяців.

Наталія Лисак винаймає помешкання у Львові понад сім років. Квартира на Володимира Великого за рахунком третя.

— На короткий термін не орендуємо. Важко переїжджати кожен раз із меблями і пральною машиною. А тут на тобі, угараздило. Не прожили й півроку. Кинулися дзвонити по ріелторах. Ті кажуть: ціни з січня ростуть, бо скоро Євро. З найдешевшої пропозиції — двокімнатка без ремонту біля вокзалу за 1800 гривень. Іще восени така коштувала б максимум 1400, бо там старий будинок, цвіллю тхне. Тепер не знаємо, що робити. Брати відпустку і їхати до батьків в іншу область? А меблі куди — диван, комп'ютерний стіл? Неохота залишати в квартирі. А як ті фанати понищать їх.

Рієлтори прогнозують подальше зростання цін на оренду. В період Євро-2012 вартість досягне піку:

— Власники піднімають ціни на 20 відсотків. Намагаюся їм пояснити: не факт, що вони здадуть ці квартири. Зарплати ж у наших людей не збільшуються, — каже 25-річна Юлія Ярошик. — Під час Євро пропонуватимуть квартири вдвічі, втричі, а то й у вісім-десять разів дорожчі. Ймовірно, можуть викидати орендарів на вулицю і здавати житло подобово. Не зупинить їх і договір. Це їхня власність, і вони мають більше повноважень, ніж орендарі. Обвалу цін на житло варто чекати одразу після закінчення чемпіонату. Але гарантувати, що ціни будуть такими ж, як до Євро, не можна.

Власники київських помешкань із грудня накручують вартість оренди.

— Минулого тижня господар запропонував укласти контракт іще на рік. Місячна плата на 200 гривень більша, ніж зараз, — розказує 27-річний Віталій Яковенко. Він із травня орендує двокімнатку на вул. Ахматової. Знімає разом із молодою парою. За місяць платять 4 тис. грн. — Господар пояснив, що скоро Євро-2012. І якщо ми не підпишемо з ним договору, то йому вигідніше буде здавати подобово іноземним уболівальникам, по 200-300 доларів за ніч.

Віталій із сусідами платити більше не погоджуються. У квартирі немає мікрохвильовки, не проведений інтернет, балкон не засклений.

Подібні пропозиції господарів — лише привід підняти ціну на весь наступний рік, вважає аналітик компанії "СВ-девелопмент" 32-річний Сергій Костецький:

— Не кожен власник зможе здавати квартиру під час Євро. Це мають бути помешкання у центрі міста, із хорошим ремонтом. Треба вкласти гроші в рекламу, мати хорошу репутацію. Якщо вболівальники з іншої держави, то це не значить, що вони розкидатимуться грішми. Найбільше винайматимуть подобово житло до 100 доларів.

У центрі Харкова оренда теж зросла з початку зими. За однокімнатку з євроремонтом просять 4-5 тис. грн.

— Причому на довгий термін хазяїни не хочуть. Лише до літа, — каже Ганна Овчарова, 26 років. — За тисячу можна розраховувати тільки на кімнату. За 1,5 тисячі — на "готельку" в робочому районі зі стрьомними сусідами. У хорошому спальному районі, на Олексіївці, за 7 кілометрів від центру, за однокімнатну з ремонтом просять 2,5 тисячі.

Дорожчають квартири біля метро. Чиста трикімнатка на кінцевій станції Героїв праці — не менше $600 на місяць.

У центрі міста придбати житло практично неможливо. Усе викуплене під оренду на єврочемпіонат.

— У Харкові є кілька мереж, у кожній по 20-25 квартир. У них 60-70 відсотків помешкань заброньовані під Євро, — говорить рієлтор Іван Балака.

На сайті booking.com  за тиждень оренди квартири в центрі Харкова на час Євро просять від 9 до 21 тис. грн.

— У Донецьку 70 відсотків квартир забронювали для іноземців, — розповідає директор агентства нерухомості "Пентхаус" 45-річна Вікторія Ніхалаш. — І нові помешкання для оренди не з'являються. Однокімнатки недалеко від центру із металопластиковими вікнами, мікрохвильовками, холодильниками, пральками й телевізорами здають по 330 гривень за добу, двокімнатки — від 500. На такі квартири прогнозуємо найбільший попит. Через два-три місяці оренда таких квартир підніметься більше ніж удвічі. Є й "люксові" помешкання із дизайнерським ремонтом, коштують від 900 гривень за добу. Такі подорожчають на 30-40 відсотків.

 

Ніч у наметі коштує 646 гривень

На час футбольних змагань найдешевша пропозиція в Києві — наметовий табір за 2,5 км від станції метро Житомирська. Двомісний намет 1,5 х 3 м обійдеться в 646 грн за ніч. Видають килимки та спальні мішки. Душові й туалети — недалеко від закусочних.

У хостелі на вул. Терещенківській у центрі Києва 630 грн коштує ліжко в 10-місній кімнаті. Поряд є хостел із кімнатами на двох. Там ночівля втричі дорожча.

За двомісний готельний номер на Хрещатику правлять 16,8 тис. грн. Це увосьмеро дорожче, ніж коштувало проживання в Швейцарії та Австрії на час чемпіонату Європи з футболу 2008 року.

У п'ятизіркових готелях "Прем'єр Палац" і "Гаятт", чотиризірковому "Редіссон" номери заброньовані на весь червень.

Олександр ВАСИЛЕНКО

 

Зараз ви читаєте новину «Наталію Лисак через Євро-2012 виганяють із квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі