пʼятниця, 04 березня 2016 05:40

"Народ пішов безперестанку. Три дні з напарником не відходили від плити"

Автор: фото надане Леонідом Остальцевим
  Леонід Остальцев (праворуч) із напарником Рафаїлом Агаєвим готують за день понад сто піц
Леонід Остальцев (праворуч) із напарником Рафаїлом Агаєвим готують за день понад сто піц

— Колись я готував піцу. Попрацював у чотирьох закладах. Потім від центру зайнятості закінчив курси з підприємництва. Отримав 5 тисяч гривень на відкриття власної справи. Задумався про бізнес, — каже 28-річний Леонід Остальцев із Києва. Місяць тому відкрив піцерію "Ветерано".

— Познайомився в інтернеті з американцем Андрієм Галицьким. Він має піцерію. Показав йому свій бізнес-план. Він його розкритикував, порадив, що треба змінити. Вислав мені тисячу доларів. Бізнес-план я переробив. Кілька тижнів шукав інвесторів, які вклали б гроші в мій ресторан. Два десятки людей відмовили. Казали: таких закладів у столиці багато, піцу готують на кожному розі. Зустрівся з власником ресторану "Кайзен". Просто хотів показати бізнес-план. Він йому сподобався. Сказав, що його ресторан збитковий. Запропонував орендувати половину приміщення й відкрити там піцерію. Нам дісталися 17 столів, кухня. Ще цей бізнесмен дав мені 64 тисячі гривень. На них купив тістомісильну машину, духовку. Заклад ще не відкрився, а проблеми почали вилазити. Приготували піцу — і в новій духовці лопнуло скло. Замінили, наступного дня знову лопнуло. Кожне — це 700 гривень. Уставив шматок жерсті. Пристрій для нарізання шматочками міняли тричі. Таких дрібниць — купа.

Ціни встановив нижчі, ніж у інших закладах. Маленька піца коштує 35 гривень, велика на 750 грамів — 125 гривень. На відкриття запрошував через "Фейсбук". Написав, що знайшов інвестора, відкриваюся. Людей прийшло дуже багато. Двоє гостей подарували піцерії по 100 доларів.

Леонід Остальцев працює з напарником Рафаїлом Агаєвим.

— Ще одного кухаря-піцейолу планували взяти на роботу через півтора місяця після відкриття. Думав: надрукую запрошення, пройдуся по будинках, прорекламую піцерію. Але народ пішов безперестанку. Три дні ми з напарником не відходили від плити. В Рафа аж вени повилазили на обличчі. Я злякався такого напливу. Думав закриватися, бо повмираємо на кухні. Але потім все утряслось. Зараз у нас працюють 18 людей. Усі кухарі — колишні військові. Навчити їх працювати з піцою легко. Я сам служив, знаю, як з ними поводитись. Офіціантки — цивільні.

Пробували випікати піцу на замовлення. Але довелося відмовитися від послуг служби доставки. Клієнти отримували піцу холодною.

35 гривень коштує майстер-клас із приготування піци у "Ветерано". Для дітей бійців АТО — безко­штовно.

— У нас є послуга — підвішена піца. Це мені запропонували в соцмережі. Люди приходять до нас, оплачують піцу, а ми веземо її в київський госпіталь чи на залізничний вокзал. Там роздаємо бійцям АТО, які їдуть на службу чи додому. Вже купили піц майже на 150 тисяч гривень. Волонтери пропонували возити їх бійцям на Донбас. Відмовилися, бо піца живе лише 15 хвилин. Потім стає несмачна.

Зараз ви читаєте новину «"Народ пішов безперестанку. Три дні з напарником не відходили від плити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі