Шість соток на дачі Іван Соловей, 62 роки, засаджує часником. Живе в місті Умань Черкаської області. Ділянка — за містом.
— Усе життя садив картоплю, щоби було на зиму, — розповідає. — Збирав 100 відер. Але їстівної було відер 40. Нам із жінкою їх вистачало впритик. Дрібну, порізану продав на корм скотині. Якось ішов по базару. Бачу, бабка часник продає. За три головки просить 2 гривні. Це стільки 2 кіло картоплі коштувало тоді! От і мелькнула думка садити часник.
Торік Соловей удобрив город. У листопаді половину засадив озимим часником. На початку квітня 2009-го засіяв ярий. Брав кілька сортів, найбільше — Софіївського. Його вивели в Уманській сільгоспакадемії.
— Із часником менше мороки, ніж із картоплею. Головне — вчасно бур"ян виполювати. А заробіток більший.
Ярий садив на відстані 5 см один від одного. Його вигідно продавати навесні. Тоді багато беруть на насіння. На шість соток пішло близько 10 кг сортових зубків. Купував їх по 300 грн/кг.
— Я ходив до сільгоспакадемії, щоб розказали, як вирощувати, аби мати максимальний урожай.
Цієї осені Іван Соловей зібрав 6 ц часнику. Частину продасть навесні на насіння. За 1 кг сортового тепер правлять 350 грн. Замовники вже є, каже городник.
— На насінні зароблю десь 28 тисяч гривень, — ділиться планами. — До епідемії грипу продавав часник на базарі по 15–16 гривень за кіло. Тепер по 20–23. Центнер продав. За решту вторгую 6–8 тисяч. Закуплю врожайніші сорти. А картоплю більше не садитиму. Мороки багато, а дохід малий.
Коментарі