четвер, 13 грудня 2007 18:18

На новорічний шашлик у лісі складалися по 50 гривень

Автор: фото з родинного архіву Анжели Кущик
  Друзі Анжели Кущик минулого Нового року смажили шашлики у столичному Голосіївському лісі. Попереду зліва направо — Анжелина донька Віка, донька друзів Аня Писанкіна та подруга Олена Гругуль. Позаду — чоловік Анатолій із друзями
Друзі Анжели Кущик минулого Нового року смажили шашлики у столичному Голосіївському лісі. Попереду зліва направо — Анжелина донька Віка, донька друзів Аня Писанкіна та подруга Олена Гругуль. Позаду — чоловік Анатолій із друзями

"Мій знайомий-підприємець не раз запрошував усіх родичів на Новий рік до ресторану, — розповідає жителька столичної вул. Малиновського Анжела Анісімова, 32 роки. — За кожне місце платив не менше тисячі гривень."

Квитки на новорічну ніч у столичному ресторані "Замок Видубичі", що біля мосту ім. Патона, нині продають по 800 грн. Програма триватиме з 23.00 до п'ятої ранку.

— У нас буде карнавал, — каже адміністраторка. — Гостям при вході видаватимемо маски. Холодні та гарячі закуски, напої входять у ціну. Запевняю, наїдків вистачить.

На карнавал краще прийти в костюмі. Його можна взяти напрокат. Ще треба витратитися на таксі в обидві сторони. Новорічна ніч у ресторані "Опанас", що в парку напроти Київського університету ім. Шевченка, коштуватиме 1–1,3 тис. грн. Гостей розважатимуть діджеї та балет. Також обіцяють відомих українських бардів.

Один із найдорожчих — столичний ресторан "Царське село", що неподалік Києво-Печерської лаври. Тут плата за місце в новорічну ніч — 1600 грн. Обіцяють удосталь наїдків та алкоголю. Якщо буде замало, можна замовити баранину на кістці за 114 грн або 50-грамову порцію чорної ікри за 415 грн. Розваги гостям влаштують надворі. Там подаватимуть шашлик із гарячим глінтвейном.

29-річні кияни Андрій і Ганна хочуть святкувати в Олеському замку на Львівщині. У підземеллях замку є ресторан "Гридниця".

— Подалі від київського гламуру, — пояснює Ганна. — Вибирали між двома замками — Олеським і Хотинським. Вибрали перший, бо до нього п'ять годин їзди з Києва.

Ніч коштуватиме 750 грн. Гостям покажуть виставу. Гратимуть актори львівського драмтеатру ім. Заньковецької. Буде програма в дусі середньовіччя та вогняне шоу. Частуватимуть медовухою.

— Цього року в нас половина клієнтів — кияни, — говорить директорка "Гридниці" Ярослава Павлюковець, 31 рік. — Вони приїздять святкувати Новий рік у Львів. Звідти їх везтимемо великим автобусом. Уранці — назад.

Цілу ніч у ресторані — нецікаво, вирішила Анжела Анісімова. Торік новорічну ніч із друзями зустрічала в Голосіївському лісі.

Aвстрійські готелі втричі дешевші за карпатські

— Зібрали великий гурт — восьмеро дорослих, привели доньок-шестиліток, — згадує жінка. — Сподівалися, що буде сніг. Та за три дні до Нового року почалася відлига. Все одно цікаво було.

Із літрових банок зробили лампи. Вставили в них свічки та почепили на дерева навколо галявини. Невисоку сосну прикрасили паперовими гірляндами та дощиком. Розпалили два багаття.

— Одне — для освітлення та щоб погрітися, друге — для шашлику та картоплі. М'ясо на шампурі нанизали вдома, щоб не морозити руки. Картоплю начинили шинкою і цибулею, закрутили у фольгу. На місці лише витесали кілки для мангалу. Із дітьми грали в квача, бабу-куцю. Потім доганяли одне одного, стрибаючи на одній ніжці. Не згледілися, як чотири години в лісі минули. Діти не померзли. Торт їли вдома.

Жінки пили шампанське. Чоловічій компанії вистачило двох пляшок горілки.

— Пили заради нагрітися, — розповідає В'ячеслав Богус, 30 років. — Усі чекали на шашлик, бо добре протряслися, поки гасали з дітьми. Дівчата їли саму печену картоплю.

Для шашлику компанія закупила 3,5 кг свинини на 120 грн.

— Це — найбільша витрата. Ще делікатеси, ананас купили, — підраховує Олена Грегуль, 31 рік. — На продукти збирали по 50 гривень з дорослого. Але й того було забагато.

Цього року Анжела Анісімова із чоловіком Новий рік справлятимуть за 10 тис. грн. Їдуть на 10 днів до австрійського містечка Цаль ам Зее посеред Альп. Добиратимуться рейсовим автобусом Київ–Відень, далі потягом.

— Ми позаминулої осені вже їздили в семиденний тур, — каже Анжела. — Обійшлося набагато дорожче. У турфірмі нам казали, що номери в готелях дорогі — по 140 євро за двох. Окремо доплачували за обіди й вечері. Цього року мій чоловік зробив замовлення через Інтернет. Доба в номері на дві кімнати з усіма зручностями — 60 євро. У ціну входить сніданок і обід.

Затишні готелі, складені з букових колод, киянка бачила і в українських Карпатах — Ворохті, Славську та на Буковелі. Але ціни там утричі вищі за австрійські.

Зараз ви читаєте новину «На новорічний шашлик у лісі складалися по 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі