понеділок, 17 квітня 2006 14:09

Майже у кожному під"їзді на Русанівці потрібен консьєрж

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Консьєрж Ольга Марківна Коваленко знає своїх мешканців поіменно. Навіть тих, хто знімає квартири. Їх у під’їзді — 10
Консьєрж Ольга Марківна Коваленко знає своїх мешканців поіменно. Навіть тих, хто знімає квартири. Їх у під’їзді — 10

Ольга Коваленко, 53 роки, працює на вахті в 17-поверховому будинку на бульварі Давидова в Києві. Вже шість років, з моменту встановлення металевих дверей у під"їзді. Коли мешканці скинулися на вхідні двері,  виникла потреба набирати штат консьєржів. Бо без них і велосипеди крали, і наркомани по поверхах шастали.

— Он Валька-наркоманка вийде, вона на четвертому живе, зараз в тюрмі сидить, то знову почнеться наркоманське паломництво, — чомусь радіє жінка.

Зарплата консьєржа залежить від кількості квартир у під"їзді та мешканців, згодних за це платити стандартну суму. По Києву вона становить 15 грн з квартири на місяць. Проте не кожний мешканець погоджується віддати такий внесок.

— Одні три гривні платять, інші п"ять, — бідкається Світлана Трохимівна, 57 років. Вона працює консьєржкою вже рік і разом з дочкою та онучкою знімає двокімнатну квартиру в цьому ж під"їзді.

Вчасно і без нарікань платять приїжджі, каже пані Світлана, а старожили зазвичай нарікають, що охорони не потребують, бо в них, мовляв, нема чого красти. Тому й заробіток у "домашніх охоронців" невисокий: 200–300 грн на місяць. Чергують з 10-ї ранку, доба через дві. Влаштуватися на цю роботу може будь-хто. Якщо має паспорт і пристойну зовнішність.

Жінки на вахті знають кожного мешканця в обличчя і за прізвищем, знають, хто з якої квартири. Вони не пускають підозрілих, роздають квитанції по квартплаті і рахунки за телефон. Прибирають ліфт і під"їзд.

— А як ви визначите, підходить вам людина чи ні? — цікавлюся у старшої консьєржки.

— Так видно ж, що людина не бомж і не наркоман. Усі дані паспорта я собі записую в зошит. А з зарплатою у нас все по-чесному, порівну ділимо.

Жінки у цьому під"їзді хотіли б мати у своїй команді ще одну надійну консьєржку, бо змінник-чоловік хоч і з місцевих, але часто — напідпитку або спить. Така ситуація з вакансіями майже в кожному під"їзді на Русанівці, стверджують консьєржки. Через невелику зарплатню вільних місць вахтерів багато.

Зараз ви читаєте новину «Майже у кожному під"їзді на Русанівці потрібен консьєрж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі