неділя, 17 грудня 2006 14:57

Керувати сімейним бюджетом повинні обоє

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

35-річна Катерина та 39-річний Микола Руденки з Полтави разом уже 15 років. Катерина вчителька за освітою. Після народження близнюків 10 років тому господарює вдома. Микола працює архітектором і заробляє у середньому $500–600.

— Я з Миколою горя не знала, — каже Катерина. — Він раніше хоч і заробляв 1500 гривень на місяць, але я була як у Бога за пазухою — ніколи грошовими питаннями не переймалася. Але три роки тому фірма, де працював Микола, переїхала до столиці. А він не захотів. Маємо трикімнатну квартиру майже у центрі міста. Прожили тут усе життя. Нову роботу не міг знайти два місяці. Я мусила згадувати свої вчительські навички.

Катерина взялася рятувати родину. Влаштувалася вчителем фізики. Отримувала 950 грн. Для початку й це було непогано. Через місяць розклеїла по місту оголошення — пропонувала готувати дітей до вступу у вузи. Замовлень було багато.

— Через півроку я вже мала дві тисячі гривень більш-менш постійного заробітку, — розповідає вона. — Я була щасливою, активною, сучасною жінкою. Схудла на вісім кілограмів! Втомлювалася страшенно, але розуміла, що без мене сім"я помре з голоду.

Інколи грошові питання вирішує свекруха чи теща

Через рік після звільнення Микола знайшов роботу архітектора у приватній фірмі. Проектував котеджі. Катерина могла вже кинути роботу, але не захотіла. Каже, що вдруге відкрила своє  покликання.

В Україні жінки керують бюджетом у шести сім"ях з десяти, стверджують соціологи. Чоловіки займаються фінансами родини лише у двох сім"ях з десяти. Такі дані подає соціологічна агенція "Соціо-груп", яка опитала 3450 респондентів.

— Жінка краще за чоловіка планує бюджет, зате чоловік може передбачити фінансові "прогалини", — ділиться спостереженнями київський психолог Галина Котенко, 34 роки. — Я не раз у своїй практиці стикалася з тим, що люди розлучаються через гроші. Багато конфліктів, особливо у молодих пар, виникають через невміння планувати бюджет. Часто займатися фінансовими питаннями доводиться тому, хто до цього немає ні бажання, ні хисту. Ще гірше, коли жінка бере на себе всі грошові питання. Чоловік звикає до того, що вона керує грішми, а значить — і господарством.

На думку психолога, жінка з важкими продуктовими кульками — картина патологічна. Часто буває так, що чоловіки приносять зарплату і уявлення не мають, що скільки коштує.

Ольга Руда, 31 рік, з Дніпропетровська вирішила змінити фінансовий уклад у сім"ї. Справа ледь не закінчилася розлученням.

— Я вийшла заміж у 19 років і хотіла усім догодити чоловікові. Я вела господарство, а він приносив гроші і віддавав їх мені. Два роки тому він заробляв 1300 гривень. Я дуже економила, нам ледь вистачало на харчі. Жили на винайнятій квартирі. Чоловікові нічого не говорила, щоб не засмучувати. Сама ночами плакала, бо економила з усіх сил. Якось наважилась і пожалілася йому. А він сказав: "Я нормально заробляю — це ти багато витрачаєш". Уже думала розлучатися. Потім зрозуміла: він ніколи по магазинах не ходить. Через тиждень я вдала, що захворіла — він пішов по продукти сам. Прийшов зі здоровенними мішками і круглими очима. Каже, півзарплати витратив — і те треба, й те.

Закінчилася історія тим, що через півтора місяця Ольжин чоловік пішов працювати таксистом. Їхні доходи збільшилися майже вдвічі.

Є випадки, коли грошові питання вирішує свекруха чи теща. Це згубна практика, бо подружжя стає керованим і несамостійним, вважає психолог.

— Тоді вони не вміють давати раду з фінансовими труднощами. Оптимальний варіант, коли господарство ведуть двоє — обоє в курсі справ, і жодних питань не виникає. Тоді в родині буде злагода й довіра одне до одного. Нічиї інтереси не утискатимуться. У чоловіка та жінки різне ставлення до грошей. Корисно раціонально їх об"єднати.

Зараз ви читаєте новину «Керувати сімейним бюджетом повинні обоє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі