вівторок, 30 січня 2007 15:29

Ігор Дзіндзьо читає книжки в книгарні

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Львів’янин Ігор Дзіндзьо у книгарні ”Буква”. Він заходить сюди почитати  кілька розділів роману Генрі Міллера, щоб не купувати книг
Львів’янин Ігор Дзіндзьо у книгарні ”Буква”. Він заходить сюди почитати кілька розділів роману Генрі Міллера, щоб не купувати книг

22-річний львів"янин Ігор Дзіндзьо багато читає. Проте книги купує рідко. Не частіше, як раз на рік. Читає просто біля стелажів у книжкових супермаркетах. Каже, що почав використовувати книгарні як читальні зали три роки тому. Тоді був студентом.

— Зацікавила книжка автора культового роману "99 франків" Фредеріка Бегбедера. Називалася вона "Історійки під екстазі", — пригадує хлопець. — При собі 14 гривень на покупку не мав. Узявся переглядати. Захопився так, що отямився тільки за півгодини, коли прочитав уже половину книжки. Наступного дня за 40 хвилин "добив" решту.

Ігор розповідає, що зазвичай читає книги за кілька відвідувань. Аби не нервувати продавців, заходить до різних книгарень.

— Книгу "Як хлопці стають чоловіками, або Чому футбол" Томаса Бруссіґа прочитав за два рази, — каже. — Починав у "Букві" на Шевській, а дочитував у книгарні цієї ж мережі, але вже на вулиці Івана Франка. Трилогію Генрі Міллера "Сексус. Плексус. Нексус" читаю вже півроку. Маю час, заходжу до магазину, перечитую кілька розділів. Уже осилив більше половини роману.

— Маю перше видання "Біґ Мак" Сергія Жадана, — продовжує Ігор. — А нещодавно вийшла друга книжка, з новими розділами. Коли дізнався, попрямував до книжкового супермаркету — дочитувати.

Продавці та консультанти претензій до читаки не висловлювали жодного разу.

— Якось упізнали, — тішиться Ігор. — Сказали "О, це ви!", привіталися, посміялися — і все.

Хлопець каже, що так само економить на музиці.

Він вивів власну формулу, як прожити студентові на одну гривню в день

— Коли з"являється новий альбом цікавого виконавця, йду до магазину "Мелодія". Там є кілька програвачів, можна послухати диск. Зазвичай слухаю повністю п"ять-шість пісень, решту тільки фрагментами, аби склалося загальне враження від альбому. Але новинки українських виконавців намагаюся купувати — придбав "Крихітку Цахес", "Мотор"роллу".

Ігор позичає компакт-диски у друзів і переписує їх у форматі МР3. На один диск за 3 грн може поміститися до восьми повноцінних альбомів, кожен з яких коштує щонайменше 20 грн.

19-річна студентка Оксана Самуляк розповідає, як свого часу економила на парфумах.

— Дорогою від трамвайної зупинки до університету заходила до магазину "Брокард" на проспекті Свободи в центрі Львова. Там на вітрині стоїть багато коробочок, а поруч — палички-пробники. Пахтилася дорогими парфумами та йшла на пари.

Маленька пляшечка парфумів у "Брокарді" коштує від 200 грн.

— Консультанти відразу ж накидаються на тебе із запитаннями: "Що вас цікавить? Що я можу вам запропонувати?". Але вони не мають права заборонити  пробувати парфуми, — ділиться секретами Оксана. — Можна напахтити кілька пробників, удома загорнути їх у кофту — і вона вбере аромат.

— А ще можна не витрачати грошей на харчі, а їсти в друзів у гуртожитку, — додає приятель Оксани Павло Хотимчук, 19 років. Він вивів власну формулу, як прожити студентові на одну гривню в день.

— У 60 копійок обійдеться трамвай, щоб заїхати на пари і повернутися до гуртожитку. За 30 копійок купується стакан соняшникового насіння, ще за 10 — цукерка "Дюшес". Коли захочеться їсти — смокчеш дюшеску, це вгамовує голод. А якщо нема в кого "стрельнути" сигарету — лузаєш насіння. На вихідних, коли не треба їхати на пари, залишаються гроші на пляшку пива.

За словами Павла, так можна прожити два тижні.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Дзіндзьо читає книжки в книгарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі