понеділок, 03 серпня 2009 18:07

Гривня подешевшала на 30 копійок

Днями гривня відносно долара подешевшала на 25–30 коп. Експерти стверджують, що економічних підстав для падіння немає. Причиною коливань на валютному ринку називають спекулятивну зацікавленість фінансистів і політиків.

До різкого коливання курсу нацвалюти призвело політичне втручання глави держави в дії Національного банку, кажуть фахівці. Про підстави такого втручання сказав на брифінгу екс-президент України Леонід Кравчук:

— Антикризові зусилля уряду Юлії Тимошенко дали результат: стабільно виплачуються стипендії, пенсії, зарплати бюджетникам, виконується державний бюджет. Україна вчасно розраховується з Росією за газ. Позитивну динаміку показує сільське господарство. Покращилися торговельний і платіжний баланси. Виникла відносна стабільність на валютному ринку. Та ці успіхи не дають спокою політиканам, які думають лише про нові вибори. Нинішнє падіння гривні має здебільшого політичний характер. Щоби поглибити кризу та розхитати стабільність, дехто заради крісла готовий валити гривню нижче плінтуса, свідомо руйнувати стабільність національної валюти.

Політичні ревнощі розпалює довіра, яку продемонстрували провідні країни світу — члени Міжнародного валютного фонду — до Юлії Тимошенко. Після успішних переговорів керівника уряду МВФ відкрив для України кредит у $16,5 млрд. Це найбільша сума кредитування за понад півстоліття діяльності Фонду. Українська фінансова система отримала гарантії стабільності.

Банк "Надра" отримав від НБУ нечувану суму — 7 мільярдів доларів, а ніхто із вкладників нічого не одержав

Однак нині відбувається те саме, що було при надходженні в Україну попереднього траншу МВФ. НБУ грає на руку спекулянтам. Тоді Нацбанк обмежив свої втручання у валютний ринок, і курс долара піднявся до 8,12 грн, а потім опустився до 7,67 грн. Тоді ж банк "Надра", що його нардеп-"регіонал" Дмитро Фірташ купив лише за $60 млн, отримав від НБУ нечувану суму допомоги — $7 млрд.

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко тоді спитав у Стельмаха: "Чи правда, що в першу ж добу, як тільки ці гроші надійшли у банк, 2,8 мільярда опинилися на рахунках деяких донецьких юридичних осіб, а ніхто із вкладників нічого не одержав?" Виявилося, правда.

Нині про дивні пересування голови НБУ розповідає Леонід Кравчук. За його словами, Стельмах "із ранку до вечора в Секретаріаті президента! Я задаю запитання: що там має робити кожен день чи через день голова Національного банку? Це що, його робоче місце? Він сам туди йде? Ні! Викликають…" Голова НБУ має зробити публічну заяву, що на нього чинять політичний тиск, переконаний Кравчук. Каже, це слід здійснити заради стабільності валюти, подолання економічної кризи.

Макроекономічних підстав для девальвації гривні немає, підкреслює колишній голова НБУ Сергій Тігіпко:

— Усе залежить лише від професійних дій Нацбанку. Голові НБУ має довіряти населення. Нацбанк повинен бути активним гравцем, логіка його дій має бути зрозумілою для учасників ринку, передусім для комерційних банків.

Зараз ви читаєте новину «Гривня подешевшала на 30 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі