середа, 10 листопада 2010 20:30

Газ для заправки авто подорожчав на дві гривні

Із 20 жовтня газ пропан-бутан, яким заправляють автомобілі, дорожчає. За останні два тижні — на 2 грн.

На вітчизняному ринку 40% українського газу, решту 60% імпортують.

— Імпортери — Росія, Казахстан і Білорусь. Через те, що на зовнішніх ринках газ подорожчав, ціни почали підніматися і в Україні, — розповідає 31-річний Олександр Сіренко, аналітик компанії ЮПЕКО. — Іншою ж причиною є те, що на проведеному Кременчуцьким нафтопереробним заводом аукціоні 22 жовтня, ціна на газ піднялася до граничної позначки. Це спровокувало паніку, тому інші постачальники також підвищили ціни.

Олександр Сіренко прогнозує, що за місяць пропан-бутан подешевшає до рівня жовтня.

— Ціна залежить від кількості імпортованої сировини, однак думаю, що газ коштуватиме 4 гривні за літр. Паніка спадає, а покупців пропан-бутану меншає, бо сезон активного використання техніки закінчується.

Проте на бензин ціни зростатимуть.

— Це пов'язано із подорожчанням 5 листопада нафти на американському ринку. Один барель коштував 75–79 доларів, а зараз 87–88. Тому за вихідні бензин піднявся на 10–15 копійок. Ростиме ціна й далі, але поступово — по 5 копійок на тиждень. До кінця року бензин А-95 коштуватиме 8 гривень. Уже зараз можемо побачити такі ціни.

У вихідні на 15 коп. підняли ціни на пальне заправні станції російських мереж "Лукойл", ТНК.

— Також подорожчав бензин на заправках "Шелл" на 5–10 копійок. На станціях, що належать групі "Приват", А-95 можна знайти за 7,2–7,4 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Газ для заправки авто подорожчав на дві гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі