вівторок, 22 червня 2010 06:49

Цукор оптом коштуватиме 5,5 гривні за кіло

Цукровим буряком цьогоріч в Україні засіяли 460 тис. га проти 330 тис. га 2009-го. Такі дані має Мінагрополітики.

Торік сільгосппідприємства відмовлялися від буряку через низькі ціни на готову продукцію. Після торішнього подорожчання сіяти його знову вигідно, бо вартість цукру зросла більш як удвічі. Поки що крамниці продають продукт по 7,9–9 грн/кг.

— Цукор нового врожаю буде дешевшим, — прогнозує 33-річна Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції "ААА". — У попередні роки продукт дорожчав через дефіцит. До кризи Україна споживала 2,2 мільйона тонн цукру. А виробляла на півмільйона тонн менше, ніж потрібно. Нестачу частково покривали за рахунок імпорту. Тепер споживання скорочується. Зате виробництво знов зростає. Багато цукроварень провели модернізацію. Це дозволить збільшити вихід продукту. Із нового врожаю отримають близько 2 мільйонів тонн. Ще 260 тисяч тонн тростини ввезуть із-за кордону. Це повністю покриє потреби всередині країни. Восени оптові ціни на цукор-пісок знизяться до 5,5 гривні за кілограм.

Ціна може бути й вищою, якщо Росія скасує високе мито на ввезення цукру з України.

— Росія споживає переважно імпортний цукор. Однак нашу продукцію не пускають на свій ринок. Якщо українцям дозволять продавати свій цукор у них — ціни будуть вищими, — пояснює експерт.

Зараз ви читаєте новину «Цукор оптом коштуватиме 5,5 гривні за кіло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі