вівторок, 31 березня 2009 13:07

Ціни на цукор в Україні виростуть на 50 % - експерти

Ціни на цукор в Україні виростуть на 50 % - експерти

В Україні незабаром може подорожчати цукор. Міністерство економіки України припинило прийом заявок на отримання ліцензій на імпорт в Україну цукрової тростини, йдеться в офіційному повідомленні на сайті міністерства.

Такі дії, за оцінками експертів, направлені на те, щоб в кризу підтримати вітчизняних виробників, але вони спричинять подорожчання цукру. Виробники також чекають підвищення ціни цукру, але не через відсутність імпорту.

В країні вже відчувається дефіцит цукру

"У нас цього року і так брак цукру через скорочення посівних полів. Якщо 260 тонн цукру-сирцю не будуть завезені до України, ціни можуть піднятися до 9-10 грн. за кілограм (зараз 5 - 5,20). Крім того, закупівля 260 тонн цукрової тростини - це зобов"язання України перед СОТ. Ми тільки встигли туди вступити, а вже серйозно порушуємо. Це рішення економічно не обґрунтоване", - впевнений директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка.

Тієї ж думки дотримується і керівник проекту Німецько-українського аграрного діалогу Інституту економічних досліджень і політконсультацій Хаїнс Штрубінгоф.

"Хотіли завозити цукор з Австралії і США. Це вигідно для вашої країни. В Україні вже відчувається дефіцит цукру. І я не розумію, чому уряд відмовляється від імпорту, адже рано чи пізно їм доведеться це зробити. Я не виключаю, що якщо імпорту не буде, незабаром ціна на цукор може піднятися на 50%", - говорить Штрубінгоф.

В "Укрцукорі" запевняють, що дефіциту солодкого продукту в Україні нема і не буде. За словами голови правління "Укрцукру" Миколи Ярчука, подорожчання цілком ймовірне, але пов"язане це із зростанням цін на сирець, енергоносії та інше.

"Він може подорожчати в середньому на дві гривні. У нас досить цукру власного виробництва. А Мінекономіки просто підтримує вітчизняного виробника. Розмови щодо порушення зобов"язання перед СОТ - неправда. Країни СОТ повинні були до 1 жовтня подати заявки на отримання ліцензій на імпорт цукрової тростини до України. Ніхто цього не зробив. Отже і порушень нема", - розповів Ярчук.

Як повідомлялося, Україні вже цього року може не вистачити цукру.

"Поки що ми їмо вироблене торік і позаторік, — каже Марія Колесник, 32 роки, аналітик консалтингової компанії "ААА". — Хоча запаси цукру зменшуються. Цього року планують засіяти цукрового буряку стільки ж, як і в 2008-му. Але цукровики часто не можуть розплатитися за кредитами. Тому не закуповуватимуть дорогого високоурожайного насіння й добрива. Будуть економити на технологіях, а значить, якість і врожайність знизяться".

"Цукрову галузь зруйнували, — підтверджує Іван Томич, 50 років, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників. — Рятують ситуацію великі цукроварні заводи. Дрібні та середні підприємства перестали сіяти цукровий буряк. Тому труднощі та перебої з цукром — цілком реальні".

Гуртові продавці віддають 1 кг цукру по 3,45 грн. У крамницях 1 кг "піску" коштує 4–4,5 грн. Наприкінці 2008-го столичні супермаркети продавали товар по 3,9 грн/кг.

Нагадаємо, в Україні за дев"ять місяців 2008 року виробництво цукру знизилося на 58,5% в порівнянні з минулим роком, повідомив Держкомстат. У Мінагрополітики ці дані пояснюють скороченням кількості працюючих заводів і пізнім прибиранням цукрового буряка. В результаті вартість цукру може вирости на 17-33%, прогнозують учасники ринку.

Окрім того, газета Financial Times висловила прогноз, що ціна на чорні сорти чаю може підскочити до рекордного рівня через засуху в країнах-експортерах цієї культури – Індії, Кенії та Шрі-Ланці.

За матеріалами Сегодня, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ціни на цукор в Україні виростуть на 50 % - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі