неділя, 16 травня 2010 17:48

Росіяни завозять в Україну гречку

Росіяни завозять в Україну гречку

Гречка подорожчала більше за цукор. 7 – 8 гривень зараз просять за кілограм гречки на ринку в Черкасах. Місяць тому її можна було придбати за 6 гривень. Оптовики просять від 7 тисяч гривень за 1 тонну.

"З початку року гречка подорожчала найбільше серед усіх продуктів харчування – більш, як на 50%". – пояснює заступник начальника відділу статистики цін головного управління статистики у Черкаській області Людмила Даник. - Для прикладу цукор з початку року зріс лише на 30%. Таке суттєве підвищення визнали і в Антимонопольному комітеті. Ще з лютого обґрунтованість підвищення ціни на гречку перевіряють в АМКУ".

"Гречка дорожчає, через те, що в Україні дефіцит зерна гречки. – каже аналітик аналітик агенції "АПК Інформ" Ольга Прядко. – Цього року її зібрали на 21% менше, ніж тогоріч".

2009 року було зібрано 188,6 тис. тонн. 2008 року – 240 тис. тонн. З серпня 2009 року по січень 2010 року з України було експортовано 2,15 тисяч тонн. Експерт констатує, що попит на гречку в Україні залишився стабільним. Це й викликало дефіцит гречаної крупи та підвищення ціни.

За даними агенства "АПК Інформ" Росія вже розпочала імпортувати гречану крупу в Україну. В Росії ціни на неї значно нижчі, тому росіянам вигідно продавати товар у нас.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росіяни завозять в Україну гречку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі