вівторок, 14 жовтня 2008 14:21

Виробництво цукру в Україні знизилося на 60%

В Україні падає виробництво цукру - за дев"ять місяців цього року воно знизилося на 58,5% в порівнянні з минулим роком, повідомив Держкомстат 13 жовтня. У Мінагрополітики ці дані пояснюють скороченням кількості працюючих заводів і пізнім прибиранням цукрового буряка. В результаті протягом року вартість цукру може вирости на 17-33%, прогнозують учасники ринку.

Згідно з оприлюденими даними Держкомстату, обсяг виробництва бурякового цукру в Україні в січні-вересні знизився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 58,5% - до 93,1 тис т. У вересні-жовтні було вироблено 200 тис т цукру - в два рази менше, ніж за той же період минулого року, додали в Мінагрополітики. Цього року прибирання цукрового буряка почалося пізніше звичайного через погані погодні умови, говорить заступник міністра аграрної політики Іван Демчак. Зараз зібрано 3 млн т цукрового буряка, тоді як рік тому було 6 млн т. Крім того, цього року переробкою буряка займаються 55 заводів проти 96 минулого року, додають в міністерстві.

У Мінагрополітики прогнозують, що з буряка урожаю цього року буде виготовлено не менше 1,6 млн т цукру. "З урахуванням перехідних запасів минулого року, які складають 800-900 тис т, в Україні цукру буде більш ніж достатньо. Ніяких передумов для зростання цін на нього не немає", - упевнений Демчак. Оптова ціна на цукор в Україні вже майже два роки зберігається на рівні 3-3,1 тис грн/т.

Але учасники ринку з цим не згодні. "За нашими даними, перехідні запаси не перевищують 300 тис т, а обсягі виробництва цукру складе не більше 1,5 млн т", - говорить голова правління "Західної компанії "Дакор" Мирослав Поліо. За його словами, навіть з урахуванням ввезення до України 250 тис т цукру-сирцю в рамках угод по ВТО це не покриє попит, адже споживання цукру складає 2,2-2,3 млн т на рік. "Ще до нового року ми чекаємо підвищення оптової ціни до 3,5 тис грн/т, а на початок нового сезону цукроваріння - до 4,5 тис грн/т", - говорить Поліо. За словами голови асоціації "Укрцукор" Миколи Ярчука, дефіцит цукру в країні відчуватися не буде. "Але ціна на нього підвищиться до 3,5 тис грн/т у зв"язку зі зростанням собівартості", - погоджується він.

Втім, за словами голови ради директорів ВАТ "Цукровий союз "Укррос" Олексія Крутибича, найближчим часом можна чекати короткочасного зниження ціни на цукор - в середньому на 17%, до 2,5 тис грн/т. "Багато компаній, які в минулі роки купували цукор в сезон цукроваріння, тепер не можуть цього зробити. Світова фінансова криза значно ускладнила їм доступ до кредитних ресурсів, - говорить пан Крутибіч.- У такій ситуації цукрові заводи, яким гроші потрібні негайно, можуть почати продавати цукор за демпінговою ціною".

Нагадаємо, за даними Держкомстату у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів зафіксований спад на рівні 5,5%.

У вересні обсяги промислового виробництва в Україні різко скоротилися. За даними Держкомстату, його показники впали на 4,5% в порівнянні з вереснем минулого року. За словами економістів, такого не спостерігалося останні декілька років.

Причому впродовж всього року обсяги виробництва росли і щомісячно показники збільшувалися на декілька відсотків. Тільки у серпні намітився спад виробництва, але тоді його обсяги знизилися всього на півпроцента, повідомляє Коммерсант-Украина

Зараз ви читаєте новину «Виробництво цукру в Україні знизилося на 60%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі