пʼятниця, 14 вересня 2012 07:30

"Батькова зарплата була вполовину менша"

Олег Закотюра має кондитерський цех у місті Оржиця на Полтавщині. Випікає пряники під маркою "Оржицький оксамит". Заробляти почав із 7 років.

— Спершу із другом збирали на смітниках пляшки з-під ситра. Здавали. Гроші витрачали на жувачки, — згадує Олег Закотюра, 33 роки. — Після школи бігли на смітник, набирали повні торби. Складали в мене в сараї. Але бізнес не пішов. Мати наробила крику. Вона — директор дому піонерів, а син по смітниках лазить. Цілий вечір вивозила пляшки возиком на смітник.

У другому класі почав збирати лікарські трави — кропиву, подорожник. Мати вже не лаяла. Видала товсті рукавиці, щоб не жалив руки. Я патрав листя кропиви, висушував. Найлегше було збирати бузину. У неї грона великі.

Висушену сировину здавав на заготівельний пункт. Наприкінці 1980-х — початку 1990-х її міняли на дефіцитні товари.

— Узяв собі гарну імпортну куртку, ще якусь одежину. У магазинах то був страшний дефіцит. Потім рибу ловив. За вечір насмикував вудкою мішок карасів. Дома сіллю перетру і сушу на тараньку. Перекупникам здавав по 3-5 купоно-карбованців за рибину.

У 15 років почав збирати металобрухт — старі відра, труби, розбирав електромотори.

— Батько допомагав перевозити на пункт прийому. За раз заробляли 30 мільйонів купонів, це 300 гривень. Батькова зарплата була вполовину менша. Родичі казали, що в прадіда вдався. Той із війни вернувся з одною рукою і перепродував корови.

Власний бізнес почав 10 років тому. Відкрив олійницю, згодом кондитерський цех. Випікає за зміну 2,5 т здоби.

Вінницький бізнесмен Василь Откидач 12-річним влаштувався на консервний завод.

— Досвіду ніякого не мав, але мене взяли. У відділі кадрів сказали принести письмову згоду матері, — розповідає. — Мама така довольна була, що мене на роботу взяли. Ми жили злиденно. Батько пішов від нас, — розповідає 56-річний Василь Откидач.

Працював із 8.00 до 17.00. Щомісяця мав 60-70 руб.

— На консервному пропрацював два роки. Бігав туди на канікулах. Далі влаштувався на завод, де дядько робив замдиректором. Узяв мене підсобником на склад на 90 рублів. А після училища устроївся прийомщиком пляшок. Отоді я поняв, що таке бізнес і як можна заробляти великі гроші. Отримував на руки в чотири рази більше, ніж на заводах.

Тепер Василь Откидач керує вінницькою фірмою "АВС-цитрус". Має оптові бази та завод мінеральних вод "Аква-віта", базу відпочинку "Вінниця" на Миколаївщині. Оцінює її в $10 млн.

— Будь-яка дитина може заробляти тисячі. Треба тільки комп'ютер і трохи посидючості, — запевняє Максим Маменко, 34 роки.

У Донецьку має компанію з підключення до інтернету та ремонту комп'ютерів.

— Мені батьки купили комп'ютер у 14 років. Заплатили аж 500 доларів. Тоді комп'ютери мало в кого були. Мамина колега писала дисертацію. Попросила набрати текст із рукопису. 150 сторінок я набрав за місяць. Сидів після школи. Заробив 300 гривень. Дав у газети оголошення, що набираю тексти. За півроку замовлень було так багато, що доводилося ділитися із двома друзями.

У 21 рік Максим оформив мале підприємство. Закінчив в університеті факультет кібернетики. Їздить джипом "тойота". 2005-го купив 4-кімнатну квартиру в центрі Донецька. Вкладає кошти в розширення провайдерської мережі в Луганській і Запорізькій областях.

— Молоде покоління має в бізнесі кращу чуйку, ніж зріле, — каже 25-річна Валерія Цихоня, психолог із Києва. — Школярі розбираються у сучасних телефонах, комп'ютерних програмах ліпше за дорослих. Виявляють моду на щось, тенденції.

Деякі батьки платять дітям за хатню роботу або високі оцінки.

— Такі діти виростають корисливими. Шукають вигоди в усьому. Згодом можуть стати успішними підприємцями, але матимуть проблеми з особистим життям, бо там для цього необхідно спілкуватися "за так".

Найуспішніші ті, хто вміють працювати безкорисливо, але знають ціну грошам.

— Такі не бояться починати нового, ризикують. Одна знайома ще зі шкільних років допомагала своєму дідові, колишньому прокурору. Читала з інтернету йому зміни до законів, бо дідусь погано бачив. Зараз учиться в університеті на юриста.

 

Неповнолітні працюють півдня

Дітям до 16 років забороняє працювати Кодекс законів про працю.

— 14-річних можна взяти, якщо дозволить у письмовій формі хтось із батьків, — пояснює 26-річна Анна Воєводіна, керівник юридичного відділу компанії з працевлаштування "Хедхантер". — Підлітки працюють по буднях і лише вдень. Робота має бути нешкідлива.

Неповнолітніх оформлюють на півставки. Вони будь-коли можуть брати відпустку. Податкових пільг для школярів немає. Вони платять податок як повнолітні.

 

Зараз ви читаєте новину «"Батькова зарплата була вполовину менша"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі