вівторок, 26 грудня 2006 14:53

Банки не дають безвідсоткових кредитів

Перед Новим роком у крамницях утворюються черги, щоб купити техніку в кредит. Кияни охоче оформляють "нульові" кредити без довідки про доходи. Таку послугу пропонує близько десятка банків. Найбільші черги в "Ельдорадо" на Петрівці. Кредити пропонують "Альфа-Банк", банк "Русский стандарт", "Єврокредит", "Правекс-банк" і "Дельта Банк". До кожного із консультантів стоїть чоловік по десять.

У телевізійній рекламі обіцяють обслужити клієнта за 15–20 хв. Папери стільки й оформляють. Але в черзі до консультанта доведеться стояти півтори години. Для кредиту потрібні копії паспорта й ідентифікаційного коду. Той, хто цього не знав, починає терміново шукати ксерокс. Черга просувається повільно. Люди стоячи читають умови угоди. У штовханині й задусі не у всі її пункти можна вникнути. Тому більшість сподівається уважніше перечитати договір вдома, після оформлення кредиту.

— Головне, зверніть увагу на форму оплати, — радить гендиректор аналітичної компанії "Простобанк Консалтинг" Леонід Красавцев, 27 років. — Найкраще для позичальника — щомісяця погашати кредит і відсотки за його використання. Поступово зменшуються і сума, і щомісячні виплати відсотків. Але людям зручніше платити щомісяця однакову суму. Так простіше підрахувати, у скільки обходиться позика.

Людині, старшій 60 років, кредитів не дають

63-річна київська пенсіонерка Ольга Волошина минулого місяця у магазині "МегаМакс" купила в кредит пральну машину "LG" за 1550 грн. Вирішила взяти "нульовий" через "Єврокредит". Столик цього банку був у крамниці. Та оформити на себе не змогла: людині, старшій 60 років, кредитів не дають. У "Правекс-банку" також. За кредитування взялася 32-річна донька Ірина.

Вона з"ясувала, що "нульовий" кредит — це не безвідсоткова позика, а покупка без першого внеску. Вартість техніки виплачує банк. Потім клієнт повертає цю суму і банківські відсотки.

Найвигіднішим у "МегаМаксі" для Ірини видався не "нульовий" кредит, а "Лояльний" від "Правекс-банку". Для нього потрібна довідка про прибуток, але тоді банк нараховує менший відсоток. Щомісяця за машинку жінка сплачує 305 грн. У цю суму входить вартість техніки, 1% щомісячної банківської комісії та плата за відкриття кредиту (186 грн).

— З одного боку купувати в кредит вигідно, — каже пані Ольга, — адже родина вже користується машиною. Хоч за готівку пралька була б на 280 гривень дешевшою.


У скільки обійдеться піврічний кредит на 1500 гривень (без початкового внеску за товар)


 Банк  Назва програми кредитування  Комісія для відкриття кредиту, %  Щомісячна комісія, %  Страхування, % Витрати на погашення кредиту, грн 
 "Правекс-Банк"  "Лояльний"  12  1  немає  270
 "Догмат Україна"  "Єврокредит"  немає  2  0,7  285
 "Альфа-Банк"  "Моментальний кредит"  10  1,99  немає  329,1
 "Дельта Банк"  "Стандарт"  5  2,99  немає  344,1


За що можна не переплачувати


Банки при оформленні споживчих кредитів беруть плату за страхування позики. Це додаткові витрати для клієнта. Страховкою фінансисти убезпечують свої гроші. З неї покривають частину витрат банку, якщо людина стає непрацездатною. Деякі фінансові установи від цього відмовилися. Страхування залишилось у кредитних пакетах "Правекс-банку", "ВаБанку", банку "Фінанси і кредит", "Єврокредиту".

— Страховка коштує в середньому близько 0,7 відсотка від суми кредиту, — пояснює  Ярослав Копецький, 34роки, член правління ЗАТ "Догмат Україна" (послуга "Єврокредит").

Сплачувати кредит спеціалісти радять у представництві свого банку. Тоді не доведеться переплачувати за переведення коштів. Наприклад, "Єврокредит" обслуговує банк "Надра". Розстрочку через "Альфа-Банк" можна без втрат повертати в "Ощадбанку".


Оформляв кредит за сумнівним документом


Найбільше грошових шахрайств відбувається саме при видачі кредитів на місці. Бо у крамниці представникові банку важко перевірити достовірність інформації про людину. А довести, що за вашим паспортом оформив кредит хтось інший, практично неможливо.

— Моя колега в магазині "Домотехніка" пізно ввечері оформила заявку на кредит "Без довідки про доходи", — розповідає Зоя Штольц, кредитний консультант ЗАТ "Догмат Україна". — Зранку той самий чоловік підійшов уже до мене, щоб дізнатися, чи дали йому позику. Я запитала прізвище, але він одразу його не зміг назвати. Підійшов аж через п"ять хвилин.

Консультант попросила документи. Помітила, що в паспорті печатка на фото змазана, а дані в довідці про доходи й ідентифікаційному коді не відповідають зазначеним у заявці. Чоловікові у кредиті відмовили.

Зараз ви читаєте новину «Банки не дають безвідсоткових кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі