понеділок, 09 жовтня 2006 15:42

Асистент стоматолога вміє ставити пломби

Минулого тижня столичний медичний центр "Ліра" проводив п"ятиденні курси асистентів стоматолога для практиків із різних областей України.

За кордоном лікар може одночасно обслуговувати кількох хворих. Бо значну частину роботи (почистити зуб від карієсу, підготувати до пломбування) виконують його помічники. У наших стоматкабінетах асистентів не було, а одна медсестра працювала з кількома лікарями. Із появою приватних і недержавних клінік ця практика потроху забувається. Фах асистента став актуальним.

— Асистент стоматолога так само, як і медсестра, стерилізує та подає інструмент. Але крім цього повністю співпрацює з лікарем — допомагає пацієнтові подолати страх перед стоматологічним кріслом, готує ліки, коле анестезію, робить зліпок для коронок, — пояснює керівник центру "Ліра" Ірина Лисенко, 46 років.

У більшості приватних стоматологічних клінік працюють бригадами: лікар, асистент і медсестра. Асистент обробляє ротову порожнину пацієнта, може навіть поставити пломбу.

Асистент щомісяця заробляє близько півтори тисячі гривень

— Роботу сучасного зубного лікаря неможливо уявити без помічника, — вважає київський приватний лікар-стоматолог Сергій Шеліх, 46 років. — Новим цей фах не назвеш. У 60-ті роки минулого століття були зуботехнічні школи, які готували молодший медичний персонал. Їхні випускники виконували роботу сучасних асистентів. Потім вирішили, що стоматологу вистачить медсестри, і зуботехнічні школи позакривали. Як показала практика, це рішення було неправильним.

Асистентами стоматолога працюють не тільки випускники медучилищ, — зауважує Шеліх. — Часто це — початкуючі лікарі-стоматологи, які закінчили інтернатуру. За рік поряд із досвідченим лікарем вони набивають руку і тоді вже можуть працювати самостійно.

Слухачі курсів асистують стоматологам по кілька років. Хоча фах доводилося освоювати самотужки. Після медучилища дівчата (серед восьми слухачів був тільки один чоловік — 18-річний Євген Реп"ях із Сімферополя. — "ГПУ") спершу працювали фельдшерами або медсестрами.

— У медучилищах, навіть спеціалізованих, більше готують до роботи медсестри, — каже киянка Наталя Щириця, 20 років, — а на курсах знайомилися зі світовими стандартами асистування.

Хоча у Львівському державному медичному коледжі вже видають диплом асистента стоматолога, розповіла Ірина Фіалкович, 22 роки, із Львівщини. Але, щоб знати про нові матеріали, технології у протезуванні й імплантації, все одно варто їздити на курси підвищення кваліфікації.

— Як показує досвід, п"ять днів теорії влаштовує тих, хто вже кілька років працює асистентом, — розповідає Ірина Лисенко. — А попрактикуватися можна під час спеціалізованих майстер-класів. Для тих, хто тільки почав освоювати фах, пропонують триваліше навчання.

У таких тренінгах зацікавлені самі лікарі. Вони направили своїх асистентів на курси і заплатили за них. Асистентки ж сподіваються, що після курсів їм підвищать платню. У середньому асистент стоматолога щомісяця заробляє 1–1,5 тис. грн.

Скільки їм платять

26-річна львів"янка Софія Бартиш працювала асистентом стоматолога в приватній клініці. Отримувала 400 грн.
— Це була не робота, а пекло, — згадує Софія. — Часто навіть на обід не відпускали. Добре, якщо натрапиш на хорошого лікаря. Я була свідком, коли лікар жбурнув склянку з водою в асистента за те, що той помалу рухався.
Софія Бартиш каже, що така посада є лише у приватників. У державних закладах лікареві допомагає медсестра. Часто вона виконує і роботу санітарки:
— Асистент, на відміну від медсестри, має передбачати роботу стоматолога на два кроки вперед.
За додаткову роботу (прибрати наліт із зубів) йому доплачують 10–20 грн. Софія переконана, що у Львові на посаді асистента можна заробити щонайбільше 800 грн.

Зараз ви читаєте новину «Асистент стоматолога вміє ставити пломби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі