пʼятниця, 11 червня 2010 04:36

Ягоди закуповуватимуть за торішніми цінами

На семи сотках городу 62-річної Катерини Кравченко росте малина, смородина та полуниця. Ягоди виносить на продаж на базарі міста Олександрія Кіровоградської області. Тепер продає полуницю.

— Першу продавала у травні по 16 гривень кіло. Зараз — по 12. Беруть добре. Я покупцям пояснюю, що не застосовую хімію. Просто в мене сорт ранній. Тим, хто сумнівається, давала свою адресу. Хай приходять і дивляться, — розказує жінка.

У столиці продають полуницю з Польщі.

— Це сорт Хоней. Його ягоди добре витримують транспортування. Поляки почали збирати урожай у травні. Він без хімікатів, гарантую. Я сам був на польських фермах. Бачив, як і де полуницю вирощують, — пояснює 41-річний Григорій Карпенко.

Чоловік тримає кілька овочевих яток біля метро Чернігівська у столиці. Полуницю продає з початку травня. Також завозить імпортні черешні, кабачки, цибулю та моркву. У свій мікроавтобус завантажує в Польщі 1 т ягоди. Бере оптом по 0,7–0,9 євро/кг. Тобто 6,6–8,5 грн/кг. Полуниця розфасована в невеликі пластмасові ящики. У Києві продає по 16 грн/кг.

— Брати кілька тонн мені ризиковано. Полуниця довго не лежить. Треба збути більше половини, доки почне в"янути. Так я відбиваю гроші.

Залежану ягоду підприємець здає переробникам для кондитерських виробів і морозива. Вони дають 5–6 грн за кг. На тонні Григорій має 6–7 тис. грн чистого прибутку.

Полуницю приймають заготівельники в різних областях. Зазвичай для швидкої заморозки. Морожені брикети продають потім харчопереробним підприємствам.

— Попит на продукцію швидкої заморозки упав, тому закупівельні ціни будуть на рівні минулого року, — каже Олег Авраменко, 40 років, власник переробного підприємства "Дари природи". — Ми почнемо масову заготівлю за тиждень-другий. Якісної полуниці ще нема. Прогнозують велику спеку. Це може вплинути на врожай.

Заготівельники з Вінниці готові виїздити по ягоду в сусідні райони. Але за умови, якщо там здають хоча б 100 кг.

— Ці заготівельники торік давали 3 гривні за кіло. Хіба це діло? Я сама продавала на базарі по десятці. Так і цього року, продаватиму сама, — каже Катерина Кравченко зі Знам"янки.

Зараз ви читаєте новину «Ягоди закуповуватимуть за торішніми цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі