пʼятниця, 28 травня 2010 09:00

Понад дві тисячі гривень заробила за вихідні Олена Гавура

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  На Великдень Олена Гавура продавала надувні кульки в центрі Варшави. Вторгувала три тисячі злотих
На Великдень Олена Гавура продавала надувні кульки в центрі Варшави. Вторгувала три тисячі злотих

"Я перепробувала багато професій. Знаю англійську та польську. 1997-го закінчила філологічний факультет Волинського університету. Із моїм дипломом і знаннями мені пропонували зарплату 600 гривень. Цього вистачає хіба що на квартплату. Тому я їжджу в Польщу, — розповідає 42-річна Олена Гавура з Луцька.

З Оленою знайомимося в рейсовому автобусі "Луцьк–Варшава". На кордоні в Ягодині дістає закордонний паспорт. За 2010-й у ньому поставлено три робочих візи.

Чотири роки тому приятелька порадила їздити до сусідньої країни. Олена з чоловіком почали перевозити через кордон горілку і цигарки. Збували на базарі під Хелмом. За одну поїздку мали 250–350 грн.

— Можна провезти тільки літр спирту. А ми примудрялися намотати на себе чотири. Шила спеціальний пояс. У нього вставляла пляшки. Зверху одягала дуту куртку. Пам"ятаю, зимою вийшли на перекур. Із сусідньої машини вилазила худа жінка. Навколо ніг скотчем прив"язала кілька пластикових пляшок. Крок зробила — посковзнулась і впала. Встати не може. Митник побачив. Засміявся, подав руку і повів до кімнати контролю. Певно, заплатила штрафу стільки, скільки за місяць заробила.

В Олени руки в дрібних порізах.

— Минулого місяця садила розсаду полуниці в парниках у Любліні. Хазяїн — старий поляк. Він має чотири парника з ранньою полуницею. Платить по 10 злотих у годину. Казав, якби не українці, їхні трускавки погнили б. А поляки жерли б норвезькі чи іспанські. Люди записуються до нього на півроку вперед.

За місяць господар заплатив 1,5 тисячі злотих. Це 3,6 тис. грн.

— Ще я пекла булочки в кондитерській. Теж отримувала півтори тисячі. Якось тістомішальна машина зламалася. Я місила руками. Він того руки повисипало. Порошки, які додавали в тісто, дали алергію. Я попросила лікарняний на три дні. Хазяїн злякався, що розкажу, яку хімію він сипле в тісто, і звільнив мене.

Навколо ніг скотчем прив"язала кілька пластикових пляшок

Олена була одружена з Ростиславом Гавурою. Він працював у Польщі слюсарем. Платили погодинно 15 злотих (35,6 грн). Полякам за таку ж роботу — вдвічі більше.

— Попервах він приїздив додому щомісяця. Якось на два місяці зник. Моя мати боялася, що його там убили чи в рабство забрали. Я зробила візу, поїхала за адресою, з якої отримувала від нього листівки. Ту хату він знімав із сімома іншими заробітчанами. Заходжу в кімнату — на дивані спить жінка. Я її за волосся стягнула. Він мені руки скрутив і виставив за двері. Сказав, що подасть на розлучення. Після того з Ростиславом бачилися один раз, у суді.

Від шлюбу мають сина 10-річного Івана. Його виховує Оленина мати. На Великдень і Трійцю Олена Гавура їздила попрацювати на вихідні.

— Запросили поторгувати повітряними кульками у Старому місті у Варшаві. За вихідні заробила тисячу злотих. Це 2380 гривень на наші гроші. 2 тисячі злотих віддала хазяїну, полякові Равіну. Ми із ним притягли візок. До нього прив"язали два десятки кульок. Одна коштує від 10 до 30 злотих.

Роботу в Польщі можна знайти в посередників. Вони стоять із 6.00 на Західному вокзалі Варшави. Треба заплатити 300 злотих.

Тепер набирають людей на збирання суниці. За 1 кг зібраних ягід заробітчанин отримує 1–2 злотих. Це 1,4–2,7 грн. Щоб мати більше, українки встають о 4.00. Працюють на полі до 20.00. За день можна одержати 100–130 злотих (270–350 грн). Харчування за власний кошт.

— Краще важко працювати, ніж підмивати стару бабу. Вона тебе кликатиме курвою і не даватиме їсти, — каже Олена.

Із заробленого на вихідний жінка хоче купити подарунок для матері — шкіряний плащ. Синові — куртку і кросівки.

Скільки отримують заробітчани в Польщі, грн

Будівельники — 8000

Електрики, зварювальники, столяри — 2400–4000

Працівники свиноферм, телятників — 4000–6500

Збирачі грибів — 4000–4800

Доглядачки за літніми та інвалідами — 3500–4800*

Доглядачки за дітьми — 4800–5900*

Покоївки в готелях — 3900

Адміністратори готелів — 4400–4900

Офіціанти — 3600 та чайові, 70–120 за день

* господарі забезпечують триразове харчування за їхній кошт

Зараз ви читаєте новину «Понад дві тисячі гривень заробила за вихідні Олена Гавура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі