четвер, 01 лютого 2007 16:32

500 гривень у місяць віддають за трикімнатну квартиру

Із 1 грудня ціни на житлово-комунальні послуги в столиці зросли в 2,2 разу. Після новорічних свят кияни отримали рахунки за квартири за новими цінами. А політики досі сперечаються, чи законне таке підвищення.

Холодна вода в квартирі з лічильником тепер коштує 2,54 грн за куб. м. Без лічильника — 14,08 грн за прописану людину на місяць. Гаряча вода за лічильником — 11,58 грн за куб. м. Без лічильника — 40,51 грн за людину. Опалення рахують по 2,01 грн за "квадрат" площі. Але жителі 3447 старих будинків — готельок, хрущовок, аварійних помешкань — за квартири платитимуть менше. За теплопостачання, наприклад, 1,52 грн. Про це повідомили в Головному управління з питань цінової політики Київміськдержадміністрації.

38-річний киянин Олександр Завальський із дружиною та трьома дітьми живе на Оболоні у трикімнатній квартирі площею 70 кв. м. До грудня за комунальні послуги вони платили 200 грн. Тепер мають віддати 450 грн. Електроенергія і телефон щомісяця обходяться в 50–60 грн. Раніше Олександр вкрутив енергозберігаючі лампочки, а зараз планує поставити лічильники на воду. Із рідними домовилися економити світло. Олександр разом з дружиною заробляють 3,5 тис. грн.

Начальник відділу цін та тарифів Головного управління з питань цінової політики КМДА Надія Погородня, 48 років, для економії радить передусім встановити лічильники на воду. Тоді кожен платитиме за себе, а не за норму по будинку. А на перспективу — обрати уповноважену особу, яка від імені мешканців укладатиме договори з комунальниками. Так буде дешевше та якісніше.

За трикімнатне помешкання на столичній Троєщині 49-річний Микола Сава досі платив 180 грн. Із січня родині із трьох осіб нарахували понад 500 грн.

— З електроплитою на світлі не зекономиш, — зітхає чоловік. — А води моя родина і до цього використовувала небагато. Ще позаминулого року поставив лічильники.

Дружина Миколи 46-річна Надія чула, що сусіди платили за комунальні послуги за старими розцінками. Брали в ощадкасі порожні бланки, вписували попередню вартість квартплати. Сподівалися, що нові тарифи визнають незаконними та перерахують. Опозиційні політики в Київраді не раз заявляли, що домагатимуться перегляду.

Киянка Катріна Сорочан, 21 рік, через підвищення тарифів збирається шукати іншу роботу. У Голосіївському районі вона знімає двокімнатну квартиру на 53 "квадрати". До підвищення за комунальні послуги платила 70 грн, а після — 230 грн. За світло й телефон господині віддає ще 60 грн.

— Величезні гроші виходять тільки за комунальні послуги, — каже Катріна. — А ще треба заплатити за саму оренду. Я буду просити своє керівництво підвищити зарплату. Або шукатиму більш високооплачувану роботу.

Гончаруки заощаджують 300 гривень

Із 1 листопада минулого року ціни на опалення у Вінниці зросли у 2,14 рази — до 5,08 грн за кв. м. За тепло мешканцям трикімнатної квартири щомісяця доводиться віддавати 300–350 грн, двокімнатної — 250–300 грн, однокімнатної — 150–200 грн.
— Торік тепло коштувало 2,37 гривні за квадратний метр. Вінничани й тоді скаржилися, що це дорого. Зараз більше людей почали оформлювати субсидії, — розповідає генеральний директор "Вінміськтеплокомуненерго" Сергій Коваленко, 40 років.
Вінничани, які не можуть взяти субсидії, встановлюють автономне опалення.
— Торік у нас народився синок, Максимко, — розповідає 20-річна вінничанка Оксана Гончарук. — Нам набридло платити за тепло і постійно лікувати його від простуд, тому поставили автономне опалення. Тепер сусіди платять по 300–350 гривень у місяць, а ми віддаємо 50. Ну, як холодніше, то 80 гривень виходить.

Надія ШТУПУН

У Новому вода подорожчає у чотири рази

Жителі селища Нове Кіровоградського району з квітня цього року сплачуватимуть за кубометр холодної води та водовідведення 13,93 грн. Зараз це коштує 3,37 грн за "куб".
— Я вдова і маю чотирьох дітей. Живемо в трикімнатній квартирі. За комунальні послуги плачу понад 400 гривень, — розказує жителька Нового  Людмила Місюра, 44 роки. — Два роки тому я поставила лічильник на воду. Сім"я використовує десь чотири кубометри води. Це обходиться в 13,48 гривні. За новими тарифами буде 56. Субсидію я не можу оформити. Старша донька вчиться в університеті, син тільки школу скінчив, а близняткам моїм по вісім років. От і живемо на 800 гривень.

Лідія СИРОТЮК

Зараз ви читаєте новину «500 гривень у місяць віддають за трикімнатну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі