четвер, 20 серпня 2009 19:39

Десять мисливців за вечір вполювали сім качок

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Мисливці Богдан Миронович (праворуч) з Василем Костюком за хвилину до початку сезону полювання на пернату дичину заходять в очерет в мисливських угіддях неподалік села Сухоріччя Пустомитівського району Львівщини
Мисливці Богдан Миронович (праворуч) з Василем Костюком за хвилину до початку сезону полювання на пернату дичину заходять в очерет в мисливських угіддях неподалік села Сухоріччя Пустомитівського району Львівщини

15 серпня, у суботу, о 18.00 розпочався сезон полювання на пернату дичину. Із ранку в угіддя неподалік села Сухоріччя Пустомитівського району на Львівщині з"їхалися близько сотні мисливців.

— На відкритті минулорічного сезону в цих болотах дід-мисливець ледь не втопився. Підстрелив качку і пішов шукати її в болото. Так і застряв. По груди вже в трясовині був, ледь наш Петро Прийма витяг, — каже єгер Роман Кучинський, 32 роки. Показує на широкі плавні зарослі очеретом.

Із мисливствознавцем 49-річним Русланом Сарахманом Кучинський реєструє мисливців. Ті приїжджають автомобілями, переважно вітчизняного виробництва. Більшість — із собаками.

— Найкращі собаки для полювання на качку — довгоногі дратхаари, — каже Руслан Орестович. — Якщо добре треновані, з будь-якого болота винесуть здобич. Якщо ж пес "не стріляний", після перших залпів може в село дременути, так що потім довго не знайдеш.

На "дев"ятці" приїжджає полковник у відставці Валентин Медведєв, 79 років. Мисливці називають його "генерал".

— Зі святом вас, — вітається. — Мені вже не так постріляти хочеться, як просто відпочити на природі.

— Та чого! От коли було полювання на зайця, так мисливець ваших років мав доброго собаку. Сідав посеред поля за столиком, пив чарку, а той пес йому сам зайців підганяв і той із місця бив косого, — сміється єгер Кучинський.

Голова Українського товариства мисливців і рибалок Львівської міськради Володимир Дуда, 76 років, за кілька хвилин до 18.00 дає Роману Кучинському патрон із сигнальною ракетою. Аби той сповістив про відкриття сезону полювання.

О першій ночі лягають в намети і машини

— Тільки гляди, аби рівно в шостій дав знак, — настановляє.

Мисливці в цей час поволі чвалають у комиші. Із сигнальною ракетою чутно перші залпи рушниць. У небо піднімаються кількадесят качок. Одна пролітає над головою єгеря. Той поспіхом дістає з чохла і складає рушницю.

— Ех, не встиг! А так низько йшла, 30 метрів над головою, — махає спересердя рукою.

Богдан Миронович, 47 років, із селища Новий Яричів на Львівщині на полювання приїхав із дев"ятьма товаришами. Уполювали сім качок.

— Для першого полювання сім трофеїв — непогано, — каже. — Лайки Аляска та Ральф усю здобич познаходили в очереті.

За день мисливець може вполювати три гуски, три качки, шість лисок, 15 голубів, по 10 перепілок і куликів.

Як стемніло, єгер Кучинський знову випускає сигнальну ракету — оголошує про закінчення вечірнього полювання. Мисливці варять юшку. Обговорюють за застіллям полювання, співають пісень. О 1.00 лягають спати в намети і машини.

Сезон полювання на пернату дичину триватиме до 29 листопада. Дні полювання — субота та неділя.

Державні екологічні інспектори активізували контроль за мисливцями. У перші дні полювання працівники склали 11 протоколів.

— При собі вони повинні мати посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини, відстрільну картку, дозвіл на право носіння зброї, — каже екологічний інспектор із Державної служби екоінспекції на Львівщині Зіновій Сисун, 45 років. — Якщо полює із собакою — паспорт мисливської собаки з допуском до полювання. Нема хоча б одного документа, то такий мисливець — уже браконьєр!

Якщо порушник не має дозволів і на час перевірки не вполював тварин, платитиме штраф від 34 до 340 грн. Якщо ж це повторне порушення або мисливець уже вполював дичину, то рішення ухвалює суд. Штраф — від 340 до 680 грн. Окремо браконьєр повинен компенсувати гроші за вбиту тварину. Найдорожче обійдеться лось — 20 тис. грн, кабан — удвічі дешевше. Убита качка браконьєру коштуватиме 250 грн.

На кабанів полюють у первісних лісах

— Качка й інша перната дичина потребує води. На Львівщині на птахів добре їхати в Миколаївський район. Неподалік Рудників, Меденичів, Криниці є великі водойми, то там дичина водиться неабияка, — каже львів"янин Володимир Дуда з Українського товариства мисливців і рибалок. — На кабана полювати треба в Бродівському районі. Там первісні ліси, і тварина має спокій.

На Івано-Франківщині найкращі мисливські угіддя в Хотимирському лісовому господарстві Тлумацького району та в Чорному лісі Богородчанського району.

Рівненські мисливці залюбки їздять полювати на качку в Зарічненський район.

— Там на великих озерах дикі гуси з"явилися. Качок теж тьма, — переконує 49-річний Ігор Бренич із Рівненського товариства. — На копитних — косулю чи кабана — краще їхати на північний схід області, у Березнівський район.

На Тернопільщині полювати на пернату дичину їдуть на озера в Зборівському районі неподалік селища Залізці. У Бережанському та Теребовлянському районах полюють на кабана та косулю.

Зараз ви читаєте новину «Десять мисливців за вечір вполювали сім качок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі