понеділок, 30 квітня 2012 06:45

"Туристи цуплять виделки, ножі, ложки і бокали"
5

Речі, які крадуть найчастіше у львівських ресторанах: Чайна ложка з ”Віденських булочок”
Чарка з ”Гасової лямпи”
Філіжанка з ”Кавової копальні”
Меню з ”Криївки”
Картини з туалету в ”Мазох-кафе”

На травневі свята у Львові чекають близько 50 тис. туристів. Питаємо в офіціантів ресторанів і кафе, що в закладах найбільше крадуть.

— Цуплять усе підряд — виделки, ножі, ложки і бокали, — розповідає 28-річна Юлія Князькова, офіціантка "Віденських булочок" на вул. Беринди біля пл. Ринок. — Усі туристи хочуть щось на пам'ять забрати. Колись у нас на кожному столі стояли великі дерев'яні цукорниці. Тепер кілька лишилося. Якось замовила  пара дві кави, одягнені пристойно. Бачу, почали збиратися. Підходжу забрати філіжанки, а ложок нема. Запитую, чи не знають, куди вони поділися. А ті головами крутять і йдуть. Перевіряти сумки права не маємо.

— Найбільше крадуть поляки, — каже офіціантка Анна з піцерії "Деманджаро" на вул. Галицькій. — Вони як заходять групами, то все сунуть у свої рюкзаки. Одного разу після такої навали половини приборів не стало. Украли навіть підставку для піци.

У ресторані "Криївка", найчастіше крадуть меню. Воно має вигляд старого кольорового часопису, називається "стровоспис". На обкладинці фотографія трьох вояків УПА і напис "Знай своїх героїв!".

— Якось один із наших хлопців помітив, як іноземець, вроді француз, собі меню в сумку сунув, — каже офіціант 20-річний Віталій. — Підійшов запитати, чи часом не надумав він його вкрасти. Чоловік розповів, що вдома має колекцію з півтисячі меню з різних країн. Заплатив 100 гривень, щоб охорону не кликали.

У "Львівській кавовій копальні" крадуть квадратні глиняні філіжанки для кави із зображенням львівських будівель.

— У нас у першій залі є магазин сувенірів, то там таку можна купити за 30 гривень. Так клієнти замовляють найдешевшу каву, за 16 гривень, а чашку наживають, — сміється 22-річний Павло Омельян. — Буває, хтось щось замовить, а офіціант забігався і забув. Тоді йду до адміністратора, прошу дозволити забрати чашку. Потім мені із зарплати вираховують, зате клієнти більші чайові лишають.

Безпечніше красти в дорогих закладах

26-річний Максим із райцентру Сокаль постійно цупить щось із ресторанів. Це його хобі.

— Почав красти, як поїхав на навчання у Львів. У гуртожитку була проблема із виделками і ложками. Крав їх у студентській їдальні. Спершу боявся, а потім з'явився азарт. Украсти легше, коли за столом велика компанія. Недавно святкували день народження в кафе. Там були цікаві квадратні тарілки. Я три такі в рюкзак засунув. Кликав різних офіціантів забирати посуд, щоб вони плуталися, які прибори в нас були. Буває, десь на столі може зібратися гора пустої посуди. Там можна забирати все, що хочеш. Легко підловити момент, коли йдуть клієнти із сусіднього стола. Підходжу ніби серветку взяти і хапаю те, що подобається. Безпечніше красти в дорогих закладах. Там офіціанти навчені спілкуванню і ніколи не звинуватять клієнта у крадіжці.

 

Зараз ви читаєте новину «"Туристи цуплять виделки, ножі, ложки і бокали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі