понеділок, 30 вересня 2013 07:15

"Ховають сигарети в колесах — як запасних, так і робочих"

Автор: Фото надане Львівською митницею Міндоходів
  Головний митник Львівщини Сергій Попазогло: ”Якщо виявляємо хабарників, одразу звільняємо. У лютому розпрощалися з двома такими працівниками”
Головний митник Львівщини Сергій Попазогло: ”Якщо виявляємо хабарників, одразу звільняємо. У лютому розпрощалися з двома такими працівниками”

Контрабанди на 41 млн грн затримали львівські митники від початку року. Торік за такий самий час кількість порушень була вдвічі менша. Найчастіше контрабандисти намагаються перевезти через кордон побутову техніку, алкоголь, м'ясо. Про найпоширеніші випадки розповідає начальник Львівської митниці Міндоходів Сергій Попазогло, 51 рік.

— У протоколах про порушення митних правил найчастіше фігурують безробітні. Більшість — жителі прикордонних районів України та Польщі. Через безгрошів'я зважуються на такий заробіток.

Місяць тому на митному переході "Шегині-Медика" у Мостиськах затримали велику партію наркотиків. Їх вилучили, а контрабандиста відпустили. Як таким порушникам удається уникати відповідальності?

— Митники лише фіксують контрабанду, винуватця передають правоохоронцям. Не погоджуся, що такі люди уникають покарання. Пам'ятаю, як на митному кордоні "Рава-Руська — Гребенне" спіймали поляка з 5 кілограмами героїну. Наркотики заховав у паливному баку. Тоді Жовківський райсуд на 10 років позбавив його волі, конфіскував майно. Цього року зафіксували 41 факт вилучення наркотичних, психотропних речовин. Один чоловік кілограм амфетаміну сховав у пакеті з борошном.

Онкохвора жінка з Городоцького району скаржиться, що в неї митники відібрали ліки. Їх вона купила у польській аптеці за нижчими цінами. Що робити, коли треба перевезти медикаменти, яких тут немає?

— Лікарських засобів, що продаються без рецепта лікаря, можна перевозити не більше п'яти упаковок. В іншому разі особа повинна мати з собою рецепт із печаткою медзакладу. Видно, у тієї жінки його не було.

Часто з Польщі везуть великі партії курятини, мороженої печінки. Торгують ними на ринках у райцентрах. Кажуть, що на прилавках великих супермаркетів лежить контрабандне м'ясо.

— Великі партії м'ясних продуктів можуть ввозити тільки підприємці, що мають ліцензії. Такий товар, крім митного, підлягає іншим видам контролю, зокрема ветеринарному. Порушників затримуємо щодня, вилучили м'яса на мільйон гривень. Та митники не мусять перевіряти якість харчів, які реалізовують на ринках. Для цього є інші служби.

Жителі Мостиського та Жовківського районів живуть із "човникового" бізнесу. У Польщі торгують сигаретами й алкоголем. У машинах майструють тайники, де перевозять великі партії цигарок. До яких іще хитрощів удаються?

— Цього року затримали 32 транспортні засоби зі спеціально виготовленими схованками. Мало не щодня складаємо протоколи про порушення митних правил із перевезення сигарет. Контрабандистів штрафуємо на суму в розмiрi 100 вiдсоткiв вартостi товару. Конфісковуємо не тільки цигарки, а й автівки з тайниками. Ховають сигарети в колесах — як запасних, так і робочих. У бензобаках, подвійних стелях і днищах машин. На пункті пропуску Краковець вилучили близько 120 тисяч пачок цигарок. Підприємець їхав до Польщі, нібито перевозив будівельні конструкції із соснових брусів. Для сигарет виготовив ніші, які збив у щити. Щоб дістати, мусили застосувати бензопилу.

На Жовківщині з церкви, що ввійшла до списку ЮНЕСКО, викрали дві старовинні ікони. Місцеві кажуть, їх вивезли за кордон. Чи часто таке вилучаєте?

— У палестинця, який із нашого аеропорту хотів вилетіти до Стамбула, в дорожній сумці знайшли дві ікони кінця ХІХ століття. Правда, вони не були надто дорогі — від 2 тисяч гривень. Трапляються випадки, коли намагаються переправити образи поштою, провезти через автомобільні пункти пропуску. У Раві-Руській затримали чоловіка, який намагався перевезти дві ікони — прикріпив їх до тіла скотчем. До таких методів удаються торговці, що хочуть заробити. Справжній колекціонер того не робитиме.

Більшість власників львівських магазинів торгують контрабандними меблями, одягом, продуктами. Вони мають "пільги" на митниці? Діляться з митниками?

— Якщо виявляємо хабарників, одразу звільняємо. У лютому розпрощалися з двома такими працівниками. Один узяв 500 доларів за прискорення митного оформлення автомобіля. Другий попався на меншій сумі.

Зараз ви читаєте новину «"Ховають сигарети в колесах — як запасних, так і робочих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі