четвер, 28 грудня 2023 17:19

Знищення "Новочеркаська": скільки великих десантних кораблів залишилося у Чорному морі

Знищення "Новочеркаська": скільки великих десантних кораблів залишилося у Чорному морі
10 БДК ворога залишилося у Чорному морі. Фото: Maxar

Після знищення кораблі проєкту 775 "Новочеркаська" кількість великих десантних кораблів ворога у Чорному морі зменшилась до 10.

У вересні був знищений ще ВДК "Мінськ" проєкту 775, а 24 березня 2022 року у Бердянску потопили ВДК "Саратов" проєкту 1171, повідомляє Defence-ua.com.

Але ворог досі має:

два ВДК проєкту 1171 "Тапір":

"Орск"

"Николай Фильченков".

Сім проєкту 775:

"Цезарь Куніков" (отримав пошкодження у Бердянську)

"Ямал"

"Азов"

"Калінінград" (Балтійського флоту)

"Георгій Побідоносець" (Північного флоту)

"Корольов" (Балтійського флоту)

"Оленегорський гірняк" (Північного флоту, отримав пошкодження у Новоросійську).

Один проєкту 11711 типу "Иван Грен":

"Петр Моргунов" (Північного флоту).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали нові супутникові фото знищеного корабля "Новочеркаськ"

"Але наявні супутникові знімки демонструють доволі цікаву картину відносно боєздатності цих кораблів. Зокрема завдяки публікаціям фахівця MT Anderson можливо побачити, що в окупованому Севастополі 20 грудня перебувало загалом чотири ВДК проекту 775, два з яких перебували в очікуванні ремонту", - зазначили аналітики.

Ще один ВДК перебував у сухому доці, й це не "Мінськ", який досі перебуває в іншому сухому доці судоремонтного заводу.

І лише один ВДК проекту 775 може перебувати у справному стані.

Низка великих десантних кораблів перебувають у Новоросійську. З них три проєкту 775 та один "Петр Моргунов". Сухий док вже зайнятий іншим кораблем, тобто "Оленегорський гірняк" з нього вивели.

"Тобто на супутникових знімках 17 та 20 грудня зафіксовано сім ВДК, з яких один знаходиться у ремонті та ще два його очікують. Таким чином реальна боєздатна кількість великих десантних кораблів у РФ може становити лише до семи кораблів. Й саме на них покладено виконання транспортно-логістичних функцій з перекидання вантажів через Керченську протоку на фоні обмеженої вантажності Керченського мосту", - кажуть аналітики.

Росіяни в Криму підтвердили ураження великого десантного корабля "Новочеркаськ" у порту тимчасово окупованої Феодосії.

Пресслужба Міністерства оборони Росії заявляє, що корабель нібито лише зазнав пошкоджень. Водночас, за даними кримських ЗМІ, пожежа в Феодосії ще триває.

У ніч проти 26 грудня близько 3:00 у районі Феодосії в окупованому Криму пролунали вибухи.

Українські захисники підірвали російський великий десантний корабель "Новочеркаськ" з іранськими боєприпасами, підтвердив у вівторок вранці командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук. В порту виникла пожежа.

ВДК "Новочеркаськ" - це корабель проєкту 775, який будувала для СРСР соціалістична Польща з 1975 по 1991 рік із урахуванням можливості проведення операцій в океані. Такий же точно український корабель "Костянтин Ольшанський" російські війська захопили в Криму в 2014 році. Перша спроба атакувати ВДК "Новочеркаськ" була 24 березня 2022 року в порту тимчасово окупованого Бердянська.

Зараз ви читаєте новину «Знищення "Новочеркаська": скільки великих десантних кораблів залишилося у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі