пʼятниця, 20 травня 2022 21:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський розповів, як готували виведення військових з Азовсталі

Зеленський розповів, як готували виведення військових з Азовсталі
З Азовсталі вивезли усіх медиків, поранених та цивільних людей. Фото: Офіс президента

Щоб вивести українських військових з Азовсталі, Україна домовлялася з міжнародними посередниками - Францією, Ізраїлем, Туреччиною та Швейцарією.

Структура операції з виведення складна, зазначив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю з нагоди третьої річниці свого президентства, фрагмент якого показали в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Домовлялися, що розблокуванням займатимуться посередники, західні партнери. Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, Ізраїлем, спочатку з Францією, через стосунки лідерів з РФ, коли побачили, що військовим шляхом розблокувати неможливо", - сказав він.

Зеленський додав, що неодноразово просив лідерів інших країн надати відповідну зброю для ЗСУ, щоб розблокувати Маріуполь військовим шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Місце моєї смерті та мого життя" - "азовець" виклав останні фотографії з Азовсталі перед полоном

"Люди були готові йти, вони були на 90% упевнені, що не можуть повернутися. Там абсолютно велика кількість героїчних людей, які хотіли допомогти максимально", - наголосив Зеленський.

Глава держави також розповів, що з Азовсталі вивезли всіх медиків, поранених і цивільних людей.

"На цю мить я знаю, що відбувається. Мені здається, найближчим часом завершиться вивезення всіх", - додав він.

Зеленський зауважив, що на Азовсталі перебували не лише військові Національної гвардії, а й представники поліції та Служби безпеки України, військові медики й близько 400 прикордонників.

Президент України Володимир Зеленський вперше розповів як українські льотчики намагалися долетіти до Азовсталі в заблокованому росіянами Маріуполі для допомоги військовим.

20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України наказало про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони Маріуполя.

Вчора Генеральний штаб ЗСУ повідомляв про заходи з евакуації українських військових із міста.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів, як готували виведення військових з Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі