понеділок, 03 червня 2024 07:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Захід має дозволити Україні збивати ворожі літаки над територією РФ - ISW

Захід має дозволити Україні збивати ворожі літаки над територією РФ - ISW
Україна потребує більше систем ППО Patriot. Фото: standaard.be

Україні критично потрібні додаткові західні системи ППО, щоб відбивати російські удари по Харкову.

ЗСУ також потребують дозволу партнерів на атаки західною зброєю по військових цілях на території РФ. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що нещодавно десять партнерських країн частково або повністю скасували обмеження на використання Україною наданої Заходом зброї для ударів по військових цілях на території РФ. Ці політичні рішення дозволять Силам оборони використовувати західні системи ППО для ударів по російських вогневих точках і плацдармах на прикордонних територіях і в повітряному просторі Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія не проти, щоб Україна завдавала ударів по Росії з F-16

В ISW зазначили, що у лютому 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили кілька російських військових літаків, більшість із яких завдавали ударів планерними бомбами в напрямку Авдіївки.

"Здатність українських військових збивати російські військові літаки у прифронтовій зоні, свідчить про змогу повторити такі дії за допомогою як українських, так і західних систем для захисту північної частини Харківської області та міста Харкова від російських ударів планерними бомбами, що запускаються з повітряного простору Росії", - йдеться у повідомленні.

Аналітики також нагадали заяву президента Володимира Зеленського про те, що РФ не зможе захопити Харків, якщо українські війська отримають і розгорнуть у регіоні два зенітних ракетних комплекси Patriot.

"Протягом останніх кількох тижнів російські війська завдавали ударів по Харкову за допомогою планерних бомб та різноманітних ракет. Однак дві батареї Patriot на півночі Харківської області матимуть обмежену ефективність у захисті від російських повітряних ударів без можливості вести вогонь по російських літаках у повітряному просторі Росії", - додають в ISW.

Франція дозволяє Україні атакувати російську територію своєю зброєю.

Слова президента Франції Еммануеля Макрона можна трактувати як "зелене світло" на удари по російських аеродромах ракетами Scalp, сказав західним ЗМІ анонімний французький офіцер військової авіації.

Зараз ви читаєте новину «Захід має дозволити Україні збивати ворожі літаки над територією РФ - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі