середа, 30 грудня 2009 16:36

За рік в світі убили 76 журналістів

За рік в світі убили 76 журналістів
У році, що минає, зросла кількість убитих журналістів: якщо в 2008 році в світі загинули 60 працівників ЗМІ, то в 2009 - вже 76. Такі дані зібрала міжнародна організація "Репортери без кордонів" (Reporters sans frontieres - RSF). Їх виклав генеральний секретар RSF Жан-Франсуа Жюльяр.

Більше всього журналістів загинули на Філіппінах - 33 людини, причому кривава різанина відбулася відносно недавно - в листопаді. На другому місці - Сомалі, де загинуло дев"ять представників професії, третє розділили Росія і Пакистан - по п"ять убитих репортерів.

Як розповів Жюльяр, в 2009 році збільшилася кількість викрадених журналістів (33 проти 29 в 2008 році), жертв інших насильницьких злочинів і погроз (1456 проти 929).

Число країн, в яких робота журналістів зазнає цензури, за рік майже подвоїлося з 37 в 2008 році до 60 в 2009-му. "Кожного разу, коли інтернет або новий вид зв"язку (соціальні мережі, мобільні телефони і тому подібне) починають грати основну роль в розповсюдженні інформації, наступають тяжкі наслідки", - відзначив Жюльяр.

В цілому, зробив висновок глава RSF, головними погрозами для журналістів залишаються військові дії, а також передвиборні і післявиборні періоди в країнах із слабкою демократією.

Крім того, стурбованість правозахисників викликає масовий від"їзд журналістів з країн на зразок Ірану або Шрі-Ланки. "Власті цих країн зрозуміли, що, підштовхуючи журналістів до від"їзду, вони істотно знижують плюралізм думок і рівень критики", - додав Жюльяр.

Комітет із захисту журналістів, розташований в Нью-Йорку, раніше привів інші дані: він нарахував 68 вбивств журналістів. Ця організація також визнала найнебезпечнішою країною Філіппіни, друге місце зайняла Сомалі (дев"ять убитих), на третьому - Ірак (четверо). У Росії Комітет із захисту журналістів налічив три вбивства і поставив РФ на на п"яте місце за ступенем небезпеки.

За наслідками 2008 року "Репортери без кордонів" повідомляли, що загинуло і постраждало менше журналістів, ніж в 2007 році, але загальний клімат свободи преси не покращав. За минулий рік було убито 60 журналістів (у 2007 році - 87).

NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «За рік в світі убили 76 журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі