субота, 01 липня 2023 19:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"З кожного моряка збивають по $6 тис. за виїзд за кордон на роботу" – що не так з військкоматами і як це виправити

Прокуратура розпочала перевірку звільненого начальника одеського обласного військкомату Євгена Борисова щодо можливого незаконного збагачення, ухилення від військової служби та перевищення службових повноважень. Це реакція на розслідування журналістів, що родина Борисова під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомість та автівки на мільйони доларів. Чиновника відсторонили не одразу – спочатку провели службову перевірку і нічого не знайшли. Звільнили "воєнкома" тільки після публічної заяви президента Володимира Зеленського.

Після скандалу керівників всіх територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки збираються перевіряти на доброчесність та ефективність. Цим займуться правоохоронці, силовики, Національне антикорупційне бюро та Збройні сили України, заявив перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк. Як просувається справа Борисова і яка ситуація з військкоматами в країні – у матеріалі Gazeta.ua

Родина одеського "воєнкома" придбала майна на €4,5 млн

Журналісти виявили, що в період дії воєнного стану родина Борисова придбала автомобілі преміум класу та нерухоме майно у Королівстві Іспанія на загальну суму понад 196 млн грн. Хоча офіційний спільний дохід родини не покриває цих витрат. Нерухоме майно Борисов зареєстрував не на себе, а на свою матір-пенсіонерку. За даними журналістів, дружина Борисова стала власницею офісного приміщення на головній вулиці Марбельї. А у власності родини військкома з'явився автомобіль Мерседес Гелендваген. Загальна вартість усього цього майна, придбаного під час повномасштабної війни – близько €4,5 млн, зауважили журналісти.

Автор: Одеса медіа
  Прокуратура розпочала перевірку звільненого начальника одеського обласного військкомату Євгена Борисова
Прокуратура розпочала перевірку звільненого начальника одеського обласного військкомату Євгена Борисова

Інформація про нові і дорогі статки родини "воєнкома" викликала обурення суспільства. І попри це, стосовно Борисова провели службову перевірку, але підстав для відсторонення від посади не виявили.

Борисов виїжджав за кордон на законних підставах – подав довідки, що захворів

Керівниця об'єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що Борисов виїжджав за кордон на законних підставах – подав довідки, що захворів.

"Військовий функціонер, надавши всі необхідні документи, виїжджав на лікування, як свідчать результати службового розслідування", – сказала Гуменюк.

Після цього президент Володимир Зеленський на засіданні Ради нацбезпеки та оборони доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному звільнити військкома. Це дало результат. Борисова звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Державне бюро розслідувань порушило провадження щодо фактів зловживань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи мають обмежено придатні проходити медкомісію при мобілізації: відповідь експерта

Після скандалів керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки перевірятимуть. Зокрема, чи не порушують вони чинного законодавства, і чи відповідає їх спосіб життя тим даним, що зазначені у деклараціях, заявив перший заступник Міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Для цього вже створили спеціальні комісії.

"Уже зараз проводиться багато заходів щодо поліпшення ситуації. Так, цьогоріч із 203 начальників ТЦК та СП з різних причин вже замінено 25 осіб. Але це не догма. Адже просто заміна буде малоефективною, якщо система працюватиме не правильно, – розповів Павлюк.

Скандали з керівниками військкоматів з'являються по всій країні

Відпускати "косарів"за кордон за гроші у різних регіонах пропонують за різні суми. Найдорожче – в столиці. У містах менше – просять дешевші хабарі. Загалом в Україні є 216 територіальних центрів комплектування. Скільки часу займуть перевірки всіх – невідомо.

За $3 тис. оформив військовозобов'язаному документи про тимчасову непридатність до служби

У Львівській області начальник Яворівського районного ТЦК за $3 тис. оформив військовозобов'язаному документи про тимчасову непридатність до служби за станом здоров'я, які надають право безперешкодного виїзду за межі України. У січні цього року ДБР повідомило, що викрило на хабарництві начальника цього центру комплектування на Яворівщині та в. о. голови військово-лікарської комісії (ВЛК). Вони організували схему отримання хабарів за видачу документів щодо непридатності до військової служби. Чоловіків відстронили з посади.

Автор: mil.in.ua
  Керівників всіх Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки збираються перевіряти на доброчесність та ефективність
Керівників всіх Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки збираються перевіряти на доброчесність та ефективність

Влітку працівники ДБР викрили на Полтавщині начальника одного з районних територіальних центрів комплектування, який за хабарі обіцяв допомогти уникнути призову по мобілізації. Вартість "послуги" становила 50 тис. грн.

Дільничний інспектор одного з райвідділів поліції вимагав $500 за відтермінування мобілізації до лав ЗСУ

У Сарнах на Рівненщині викрили дільничного інспектора одного з райвідділів поліції, який вимагав $500 від місцевого мешканця за відтермінування мобілізації до лав ЗСУ. Працівника поліції затримали після отримання хабаря міченими купюрами.

У Хмельницькому працівник військкомату за $1,7 тис. хабаря пообіцяв допомогти "відкосити" від служби одному з призовників, якому на той момент вже вручили повістку.

У Києві СБУ викрила на системній корупції заступника начальника Центральної військово-лікарської комісії Міноборони, який за $5 тис. пропонував чоловікам ухилитися від військової служби в умовах воєнного стану. Під час обшуків на роботі та вдома у корупціонера правоохоронці виявили готівку на понад 5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: стало відомо, кого першими призвуть до армії в липні

"Ця система має своїх власників і бенефіціарів. Вони сидять в Генштабі та Міністерстві оборони"

Микола Мельник, експерт аналітичної групи "Левіафан", військовий:

"Таких як Борисов – 98 відсотків. "Воєнком", який не бере гроші, може бути якомусь забитому селі, але і там можуть давати хабарі гусаками або свинями. Ця система має своїх власників і бенефіціарів. Вони сидять в Генштабі та Міністерстві оборони. І їх все влаштовує. Бо це шалені гроші і вони йдуть нагору. А їх можна брати за те, що повістка не дійшла, за відтермінування, дозвіл виїзду. Будь-який воєнкомат перетворився на систему "гаряча каса", де кожен може знайти послугу.

З кожного моряка збивають по 6 тисяч доларів за те, щоб виїхати за кордон для роботи

Я півтора року тому говорив про корупцію в одеських військкоматах. Що з кожного моряка збивають по 6 тисяч доларів за те, щоб виїхати за кордон на роботу. Не було жодних дій. Після того виявилося, що в одного з них є майно в Іспанії. А де розслідування, звідки в нього взялося стільки грошей? Немає. Бо він з системи, він забезпечував потік грошей вгору. Власник цієї системи сидить у Генштабі, а один з бенефіціарів очолює Міноборони. Тому всі перевірки воєнкоматів будуть неефективними. Декількох "воєнкомів" публічно відшмагають за невиконання планів мобілізації. Але система не зміниться.

Автор: sud.ua
  Загалом в Україні є 216 Територіальних центрів комплектування. Скільки часу займуть перевірки всіх – невідомо
Загалом в Україні є 216 Територіальних центрів комплектування. Скільки часу займуть перевірки всіх – невідомо

Нам потрібна незалежна правоохоронна і судова системи. Те, чого поки немає. Всі правоохоронні органи пов'язані з Офісом президента. Невже ніхто не знав, що колишній голова Верховного суду громадянин Росії? Про це відверто жартували у суддівській спільноті. Не знали, що Князєв бере хабарі? Всі знали. Була політична необхідність і ним займаються. Але нам потрібні незалежні правоохоронні структури. Тому що у президента політичної волі боротися з коурпцією немає. Більше того – найбільшою корупцією займаються саме в його Офісі. І президент про це знає. Або ми маємо справу з ідіотом. Але хочу сподіватися, що Зеленський все це усвідомлює. Тому ці перевірки військкоматів нічого не дадуть – покарають кількох ідіотів, які не зможуть відскочити. І все. Знайдуть цапа-відбувайлів".

Нам треба змінити принцип роботи ТЦК та СП. Щоб це були не військові, а цивільні структури

Богдан Буткевич, журналіст, політичний аналітик:

"Скільки у нас військкоматів – стільки ж таких проблем. Подібні історії дуже розповсюджені. У невеликих містах це ще й простіше – всі всіх знають і питання призову, взагалі, часто про особистий вибір. Ця система працює давно. І в 2014-му році, коли її нібито реформували, а насправді, нічого не змінилося. Просто переназвали військкомати. Нам треба змінити принцип роботи ТЦК та СП. Щоб це були не військові, а цивільні структури. Якщо людина ухиляється від призову і її треба знайти, то для цього викликають військовий патруль – ВСП – і він допомагає цивільним співробітникам. Якщо підбором на службу займатимуться цивільні люди це вже трохи змінить ситуацію. Але під час війни цього ніхто не робитиме.

Другий момент – потрібен єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних людей. Але треба розуміти, що цю систему у нас дуже жорстко розвалювали. І робили це далеко до 2014-го року. А після – ніхто нічого не зробив, що відновити. Бо досі у нас купа людей просто не існує для військкоматів. Чому досі немає електронного реєстру – просто не розумію. Бо це серйозно б вирішило системні проблеми хабарництва.

Зеленський просто грає роль злого начальника, який роздає покарання

Всі ці питання – про підпорядкування. Тут великий привіт Зеленському, який роздавав вказівки Залужному про звільнення цього Борисова, але військкомати підпорядковуються командувачу Сухопутних військ Сирському. А від цієї персони нещодавно були заяви, що "всіх "воєнкомів" треба на фронт". І це дуже глибоко показує, наскільки ця людина не збирається розбиратися. А саме рішення про звільнення Борисова на засіданні РНБО – по-суті, було просто прикриттям великого "облому" з Кличком, за якого вступилися за кордоном. Це немає нічого спільного з вирішенням проблеми. Зеленський цим точно займатися не стане. Він просто грає роль злого начальника, який роздає покарання, замість того, щоб поміняти систему. Як і міністр оборони Резніков. Змінити систему можливо – але немає політичної волі це зробити".

Серед українських "ухилянтів" існує кілька найпопулярніших способів "відкосити" від служби. У п'ятірці найрозпловсюдженіших – перетнути кордон на човні. Може коштувати до $17 тис. Інша схема – стати багатодітним батьком або опікуном. На Вінниччині нещодавно виявили таку схему – за кожну "усиновлену" дитину платили по $500. Стати опікуном людини з інвалідністю - ще один шлях. Однак Верховна Рада обмежила цю можливість. Відтепер, якщо військовозобов'язаний є офіційним опікуном людини з інвалідністю, його зможуть мобілізувати, якщо є інший працездатний родич, який не підлягає мобілізації.Третя схема – навчатися в Європі – але їдуть "отримувати знання" за липовими документами. Може коштувати до $4 тис. Четвертий спосіб – отримати справку від психіатра. За такі послуги можуть взяти від $3 до 5 тис. П'ятий варіант – відкупитися вже у військкоматі. Розцінки різні – від $1,5 тис. до кількох десятків тисяч.

Зараз ви читаєте новину «"З кожного моряка збивають по $6 тис. за виїзд за кордон на роботу" – що не так з військкоматами і як це виправити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі