субота, 19 березня 2011 18:22

Спецтема: Арабські революції

Військові літаки Франції вже літають над Лівією

Військові літаки Франції вже літають над Лівією

Французькі літаки-розвідники увійшли в повітряний простір Лівії. Літаки Військово-повітряних сил Франції пролетіли над місцями зосередження військ Муаммара Каддафі в районі м. Бенгазі.

Президент Франції Ніколя Саркозі за підсумками екстренного саміту в Парижі підтвердив, що західні військові літаки вже виконують операції зі встановлення безпольотною зони над Лівією.

Раніше повідомлялося, що авіаудари по позиціях сил Джамагирії можуть початися в 17:00-18:00 (за києвським часом).

Нагадаємо, що, за повідомленнями лівійської опозиції та міжнародних кореспондентів, місто Бенгазі, де базується перехідна адміністрація, з раннього ранку піддається безпреревному бомбардуванню військами Каддафі, не зважаючи на оголошений Джамагирією режим припинення вогню.

Однак підконтрольні  Каддафі ЗМІ заявляють, що урядові війська дотримуються режиму припинення вогню і змушені терпіти силові провокації бунтівників.

Раніше повідомлялося, що у французькій столиці зараз проходить саміт глав країн Європи, США і арабських держав.

На зустрічі може бути прийнято рішення про початок військової операції проти сил лівійського лідера Муаммара Каддафі.

Нагадаємо, в ніч на п'ятницю, 18 березня, Рада безпеки ООН оголосила про створення над Лівією безпольотної зони, щоб запобігти бомбардуванню зайнятих опозицією міст і врятувати від загибелі місцевих жителів.

Відповідний документ був прийнятий 10 голосами "за" з 15 країн, представлених в СБ. При голосуванні утрималися Індія, Китай, Росія, Німеччина і Бразилія.

Рішенням РБ ООН передбачені можливі бойові дії без застосування наземних сил, а також блокування рахунків національної нафтової компанії Лівії та центрального банку, які пов'язують з лідером країни Муаммаром Каддафі.

Громадянська війна в Лівії, в яку переросли масовий акції протестів, триває з середини лютого. Супротивники правлячого режиму спочатку зуміли захопити схід країни, однак з минулого тижня сили Каддафі перейшли в наступ.

Вже  неодноразово заявлялось, що за подіями в країні стоїть Аль-Каїда, а народ на боці лідера Джамахірії.

Зараз ви читаєте новину «Військові літаки Франції вже літають над Лівією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі