неділя, 22 травня 2022 23:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Відносини з Польщею, імпорт пального та "Рамштайн-2": Зеленський звернувся до українців

Відносини з Польщею, імпорт пального та "Рамштайн-2": Зеленський звернувся до українців
Президент України Володимир Зеленський заявив про "історичне досягнення" українців та поляків. Фото: "Офіс президента".

Президент України Володимир Зеленський назвав відносини між Україною та Польщею історичним досягненням народів.

Ми маємо "прибрати тиск минувшини з наших сучасних відносин з усіма сусідами України, які нас поважають і які не є окупантами нашої держави", заявив глава держави у зверненні наприкінці 88-го дня війни Росії проти України.

"Радий відзначити, що українсько-польські відносини нарешті – на абсолютно чистій і щирій основі, без будь-яких чвар і старої конфліктної спадщини. Це історичне досягнення. І я бажаю, щоб братерство між українцями та поляками зберігалося завжди. Як я сказав про це сьогодні перед депутатами: щоб наша єдність, єдність українців і поляків, була сталою величиною, яку нікому не порушити", - зазначив він.

Президент розповів про підготовку законопроєкту, який буде дзеркальним відповідником ухваленого в Польщі закону для українців. Згідно з ним українці у Польщі отримують такі ж самі можливості, що й поляки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, скільки українських захисників щодня гине на сході України

"І це буде правильний жест – ухвалити такий самий закон в Україні. Хай буде так, що громадянам Польщі ніколи не доведеться таким законом користуватись. Але давайте продемонструємо нашу вдячність і нашу повагу", - сказав президент.

Також Зеленський повідомив про розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном про переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою та ситуацію на полі бою.

"Шукаємо, як збільшити кількість нашого експорту. Передусім агропродукції. А також імпорту пального в Україну", - сказав президент.

Крім цього, він заявив, що під час нової зустрічі представників держав-партнерів "Рамштайн-2" очікуються нові рішення для оборони України.

Зеленський підписав наказ про нагородження 194 військовослужбовців ЗСУ державними нагородами. Із них 44 - посмертно.

Україна та Польща скоро укладуть двосторонню угоду про прикордонно-митний контроль. Коли Україна стане членом ЄС, укладуть угоду єдиного умовного кордону.

Зеленський присвоїв польському Жешуву почесну відзнаку "Місто-рятівник". Він наголосив, що майже всі українські міста є побратимами польських.

Україна отримає 25 тис. тонн бензину з польських запасів. Ресурси почнуть надходити з початку тижня.

Група країн формату "Рамштайн" збереться на нову зустріч щодо оборони України 23 травня. Міністр оборони Олексій Резніков буде її ключовим учасником.

Зараз ви читаєте новину «Відносини з Польщею, імпорт пального та "Рамштайн-2": Зеленський звернувся до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі