понеділок, 24 червня 2024 18:40

У Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври ПЦУ вперше провела літургію
12

Православна церква України вперше провела літургію у Троїцькій надбрамній церкві в Києво-Печерській лаврі.

Богослужіння провели у Понеділок Святого Духа. Літургію провів єпископ Бориспільський і намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Авраамій, повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра.

"Останню службу тут десять років тому провели представники московського патріархату. З того моменту храм був закритий на реставрацію. Зауважу, що від того моменту, коли Лавра була в духовній окупації, минуло 300 років. Сьогодні тут посідає місце Православна церква України, помісна автокефальна церква", - повідомив єпископ.

Генеральний директор заповідника Максим Остапенко сказав, що реставрація храму припинена.

У храмі зупинилась реставрація
Фото: facebook.com/kplavra
У храмі зупинилась реставрація
У храмі зупинилась реставрація
У храмі зупинилась реставрація
У храмі зупинилась реставрація

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який вигляд має Києво-Печерська лавра після ченців РПЦ та які секрети розкрив новий намісник про Павла Лебідя

"На превеликий жаль, вже третій рік реставрація памʼятки призупинена через відсутність цільового фінансування. Зараз одна з наших головних місій – відновити реставрацію цієї пам'ятки, тому що це, власне, одна з найбільших перлин як Києво-Печерської лаври, так і всієї сакральної архітектури України", - сказав він.

До повномасштабного вторгнення встигли виконати 75% робіт. Але незавершений цикл реставрації може звести нанівець всі попередні зусилля, каже Остапенко.

Господарський суд Києва 9 серпня визнав законним розірвання договору безоплатного користування, укладеного між служителями Російської православної церкви в Україні і національним заповідником "Києво-Печерська лавра".

Йдеться про приміщення Нижньої Лаври.

Зараз ви читаєте новину «У Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври ПЦУ вперше провела літургію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі