пʼятниця, 03 листопада 2023 23:12

Який вигляд має Києво-Печерська лавра після ченців РПЦ та які секрети розкрив новий намісник про Павла Лебідя
15

29 березня цьогоріч Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір з Російською православною церквою в Україні. Вона мала діючий монастир на території святині.

Договір про безоплатне користування будівлями і майном лаври був укладений в липні 2013-го. Однак у листопаді торік священнослужителі, які правили у святині – потрапили в низку скандалів. Спершу, 12 листопада, під час богослужіння церковний хор почав прославляти Росію та співати "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается Матушка - Русь". Наприкінці того ж місяця Служба безпеки України провела в лаврі обшуки. На території виявили осіб без документів, громадян Росії, а також ворожу пропагандистську літературу. Також була знайдена велика сума грошей. Пізніше проти тодішнього намісника лаври Павла (Лебідя) запровадили санкції та порушили кримінальні справи.

Враховуючи це, у Міністерстві культури та інформаційної політики створили міжвідомчу робочу групу, яка і постановила розірвати договір.

Тимчасово виконуючим обов'язки намісника лаври глава Православної церкви України Епіфаній – призначив архімандрита Авраамія. До цього він був членом Духовного собору Києво-Печерської лаври. Однак добровільно вийшов зі складу РПЦ в Україні та закликав братію залишитися у лаврі, але вже у складі ПЦУ.

Кореспондентка Gazeta.ua зустрілася із нинішнім намісником святині та поговорила із ним про те, як зараз живе лавра. А також про відносини із Павлом Лебідем та іншою братією, яка проживала в монастирі раніше.

НАЙКРАЩА ПРОПОВІДЬ

На території Верхньої лаври, де височіє Успенський собор, тихо й не багато людей. Часом чути звук робочих інструментів, жінки у фартухах прибирають опале жовте листя з бруківки. Площу перед храмом заливає сонячне світло, а працівники відкривають крамниці й музеї.

Настоятель монастиря Авраамій зустрічає біля входу. Стоїть у чорній рясі й скромній жилетці, каштанове волосся акуратно зачесане назад. Заходимо в собор - ледь тліє жовте світло, горять тонкі свічки, відбиваючись на склі й золотому оздобленні вівтаря.

Автор: Лілія МИЦКО
  Успенський собор розташований на території Верхньої лаври. Зараз тут проводять служби українською вперше за багато років
Успенський собор розташований на території Верхньої лаври. Зараз тут проводять служби українською вперше за багато років

- Нам надали поки 70-й корпус, де ми розвиваємо нову чернечу общину, але в складі юрисдикції Православної церкви України, - розповідає Авраамій про повернення в державну власність лаврських споруд. - Монахи продовжують проживати на території монастиря, але вже незаконно, бо договір з УПЦ розірвано. Тому ця ситуація складна. Їм можуть дозволити мешкати там надалі, однак лише в складі юрисдикції ПЦУ.

Настоятель приносить два стільці, сідає навпроти. Розповідає, що народився у багатодітній сімʼї. Його батько був священником, тому змалечку виховувався у православній вірі, а кожен його день починався з молитви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який вигляд має найбільший спальний район України після бомбардувань РФ та як там живуть люди

- Проходили роки, а моя мрія з дитинства була - стати священником, - зізнається, усміхаючись. - Вона здійснилася, ще й у такому великому обсязі. Якби мені колись сказали, що доведеться взяти на себе таку важку ношу - очолити лавру - то я б ніколи в це не повірив.

Автор: Лілія МИЦКО
  Авраамій - архімандрит, виконувач обов'язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі Православної церкви України
Авраамій - архімандрит, виконувач обов'язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі Православної церкви України

Авраамій отримав духовну освіту й прийняв сан диякона, а пізніше - священника. Починав з низів, згадує.

- Свого часу був парафіяльним священником на Черкащині. Маючи такий досвід, розумію і намагаюся відноситись до кожного монаха з повагою і любовʼю, бо це непростий шлях. Звичайно, якщо це справді за покликанням серця, бо можна говорити красиво, а справами бути далеким від цього. Найкраща проповідь - це життя священника.

- Чи можна тоді назвати справжнім священником колишнього настоятеля лаври Павла Лебідя?, - питаємо.

До проукраїнських ченців тут ставилися зверхньо

- Не буду когось окремо виділяти або засуджувати, бо Господь усіх розсудить, - відповідає архімандрит. - Головне, ми знаємо, що ця фігура - надзвичайно одіозна, амбіційна своїм характером і впевненістю. Але аж ніяк не личить священнику, а тим більше монаху, проклинати людей.

Вперше з Павлом познайомився у 2019 році. Тоді Авраамій вступав на службу до Києво-Печерської лаври, тому мав отримати дозвіл намісника.

- У нас була тривала розмова, - каже архімандрит. - З перших днів митрополит бачив, що я проукраїнська людина своєю позицією й думкою. Неохоче він мене прийняв у братію лаври, але коли це сталося, я зрозумів, що буде непросто з моїми поглядами. Усі знають, що до проукраїнських ченців тут ставилися зверхньо, вважали, що займаються не тим, чим потрібно. Але кожен із них - громадянин країни, у якій він проживає, за яку має молитися. Тут усе інакше, бо моляться, за "Богохранімую страну нашу". За яку? Таких питань, що породжують сумніви, можна ставити багато. У лаврі ми пережили ковід і вже тоді спостерігали байдужість колишнього намісника. Він запевняв, що не треба слухати лікарів і все буде добре. Проводять служби російською, навіть зараз. Це старословʼянська, але з російським ізводом, а є київський. Вони служать тією мовою, якою Петро І провів реформу - тобто русифікацію.

Намісник показує настінну скульптуру ліворуч. Між колонами у профіль зображений Петро Румʼянцев-Задунайський - російський державний діяч, який займався знищенням української державності. Памʼяка зʼявилася під час реставрації Успенського собору, що тривала у 1999-2000 роках.

Автор: Лілія МИЦКО
  Петро Румʼянцев-Задунайський - російський державний діяч. За урядування Румʼянцева-Задунайського було ліквідовано рештки української автономії
Петро Румʼянцев-Задунайський - російський державний діяч. За урядування Румʼянцева-Задунайського було ліквідовано рештки української автономії

- На жаль, не було вирішено питання автокефалії у 1992 році, і ми втратили час. Це працювало на інтереси агресора. І стратегічний план війни, вочевидь, був розроблений заздалегідь.

ПОГРОЗИ ЗА "НЕПОСЛУХ"

Початок повномасштабного вторгнення остаточно підштовхнув Авраамія до радикальних змін. 29 березня 2023 року він перейшов до ПЦУ.

- Я не можу служити тим людям, які зацікавлені й працюють на стороні агресора. Заяви колишнього намісника мене збентежили ще більше. Були настанови, що "потрібно перечекати три-чотири дні - і все буде добре". Коли щось пішло не за планом, то почали на ходу перевзуватися й показувати, як люблять Україну й армію, хоча насправді зовсім не так. Таким людям не місце в загальноукраїнській святині. Вони до сьогоднішнього дня чекають на них (росіян. - Gazeta.ua), сидять у розкішних садибах, шкіряних кріслах і розказують, що вони мученики.

Автор: Лілія МИЦКО
  Нині митрополит Павло очікує суду на волі - він вийшов з-під варти під заставу у 33 млн грн
Нині митрополит Павло очікує суду на волі - він вийшов з-під варти під заставу у 33 млн грн

Архімандрита призначили виконуючим обовʼязки настоятеля Києво-Печерської лаври. Того ж дня московський патріархат заборонив йому проводити служіння.

- Розповідали, що в ПЦУ нічого не вийде, що у Верхній лаврі немає людей, але з кожною неділею приходить все більше вірян. І це - молоді й активні люди, що говорить про розквіт. Як казав митрополит Епіфаній: "Наша церква відкрита для всіх". Навіть для представників московського патріархату, які намагаються за щось зачепитися і виправдатись, бо розуміють, у якому становищі опинилися. Розказують, як люблять Україну, але залишаються при своїх поглядах і спілкуються з "друзями" агресора. Допоки це буде в нашій країні - доти буде війна.

Автор: Лілія МИЦКО
  У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули вже 13 об'єктів
У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули вже 13 об'єктів

Після своєї публічної заяви чоловік не мав змоги повернутися в лавру. Представники РПЦвУ, так званої УПЦ Московського патріархату, вирвали замки у дверях його келії й увірвалися в помешкання.

Багато ченців Києво-Печерської лаври готові перейти в ПЦУ. Однак за ними ведуть посилений контроль, адже перехід похитне довіру до московського патріархату, пояснює настоятель.

Він їх викликає до себе у Вороньків на розмову

- Навіть коли я знаходжусь в юрисдикції ПЦУ у статусі виконуючого обовʼязки намісника, а мені досі приходять погрози від Павла Лебідя, то уявіть собі, що відбувається з монахами. Знаємо, що він їх викликає до себе у Вороньків (село на Київщині, де знаходиться маєток Павла Лебідя. - Gazeta.ua) на розмову, і тільки можемо здогадуватися, що то за розмови. Коли люди питають, чому немає переходів, то треба зрозуміти тих ченців. Але кожен повинен робити вибір, і якщо людина - свідомий українець, то має бути на боці добра й держави.

На погрози від колишнього намісника Авраамій не відповідає. Зараз живе в монастирі, щоправда не всі служителі позитивно відреагували на його призначення.

Автор: Лілія МИЦКО
  Намісник народився у багатодітній родини, його батько був священником. У 2019 році вступив на службу в обитель. після початку повномасштабного вторгнення допомагав українським військовим і перейшов у ПЦУ
Намісник народився у багатодітній родини, його батько був священником. У 2019 році вступив на службу в обитель. після початку повномасштабного вторгнення допомагав українським військовим і перейшов у ПЦУ

- Ніхто цього не очікував. Хтось вважає це за зраду, але я радий, що поряд з Іваном Мазепою записаний у московській церкві в числі зрадників, - говорить. - Це говорить про те, що вони втрачають свою силу. Тобто для них колаборанти, які співпрацюють з агресором, це нормально. Найстрашніше в цій церкві те, що головне бути в складі Московського патріархату, а робити можеш будь-що. Тобто тобі все буде прощено, а як тільки заявляєш про свою позицію - це одразу розцінюють як непослух.

МОЛИТВИ ЗА РОСІЯН

Продовжуємо розмову надворі, повільно йдемо алеєю. До намісника час від часу підходять вітатися прихожани й простягають руки, просячи благословення. Побачити будівлі, що перебували в оренді РПЦ, зараз не можна. Багато приміщень на момент передачі були в занедбаному стані.

Із колишньої резиденції митрополита Онуфрія представники Московського патріархату вивезли всі меблі, ікони та навіть зняли освітлення. Триповерхова будівля розташована у Нижній лаврі. Там була сауна, кімната для переговорів і трапезна.

Автор: скріншот з відео "Схеми"
  Триповерхова резиденція предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія
Триповерхова резиденція предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія

- Зараз там формується наша община. Блаженніший до останнього дає шанс долучитися й ченцям Московського патріархату. Але це їхній вибір, - розповідає намісник. - Вони до останнього думали, що їх будуть із келій за руки й ноги виносити. Заходили у резиденцію на законних підставах у присутності поліції й комісії заповідника, хоча представники УПЦ кричали, що я захвачую цей корпус. Найперше мене здивувало - зовсім не аскетичний спосіб життя. Говорять одне, а живуть по-іншому. Виникає питання, чому кажуть "терпіть, ви мученики, сповідники", а самі далекі від цього.

Також у резиденції розташовані приміщення, у яких раніше відбувався священний синод Московського патріархату та, каже Авраамій, зачитували молитви за російських військовополонених.

Автор: скріншот з відео "Схеми"
  Сауна в резиденції Онуфрія. Усі цінні речі з будівлі вивезли представники Московського патріархату
Сауна в резиденції Онуфрія. Усі цінні речі з будівлі вивезли представники Московського патріархату

- Це що таке? Хай глянуть в очі жінкам, матерям, дітям, чиї рідні не повернулись з війни, - обурюється він. - Зараз у тому храмі проводимо вечірні й ранкові молитви, але вже українською мовою. Те, що забрали цінні речі з обителі, можна побачити по Успенському й Трапезному собору. Вивезли ікони й інше церковне начиння. Це говорить про ненаситність до цих речей, привʼязаність до матеріального. Розказують, що захищають святиню від осквернення, але при цьому все повивозили - голі стіни. Коли я виходив із келії, у мене була одна сумка з особистими речами, а все інше залишив там. Онуфрій дійсно духовна людина, монах, але велике значення має оточення.

У звичайних ченців були скромні келії. Стояли ліжко, шафа, стіл, засоби гігієни, а також святий куточок з іконами. Ті служителі, що входили в Духовний собор, мали трохи більші помешкання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Противний Путін, Сталін у брудних штанях і сітки для ЗСУ: як живе найстаріша волонтерка України

У монахів є свій розпорядок дня, який розпочинається з молитви о 6:00. Мають бути присутні всі ченці. Після цього йдуть виконувати послух - випікають просфори, прибирають печери тощо. Вийти в місто можна тільки з благословіння. Одяг, засоби гігієни й речі першої необхідності забезпечує обитель.

Автор: Лілія МИЦКО
  9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври
9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври

- Я проживав при храмі Агапіта й мав три келії. В одній із них на початку повномасштабного вторгнення я зберігав військову амуніцію, яку ми разом із волонтерами збирали для українських бійців. З кордону передавали аптечки, каски, бронежилети. Усе це відправляли на передову "Новою поштою". Я думаю, що братія здогадувалася про це, бо до мене часто приїжджали військовими машинами.

КАРТИНКА ДЛЯ АГРЕСОРА

Архімандрит організовував студентів допомагати розвантажувати гуманітарну допомогу, однак не розголошував це назагал. На початку Великої війни прочитав у своїй келії молитву українською мовою й поділився цим на сторінці у Facebook.

- Колишнього намісника це дуже зачепило, - згадує. - Він зателефонував мені і сказав: "Тобою певні люди займуться". Тоді зрозумів, що не можу бути в монастирі, де є підтримка ворога. Для мене це було страшно, тому почав шукати шляхи, як долучитися до ПЦУ. У цій церкві міг знайти спасіння для своєї душі і говорити про важливі у наш час речі. Взимку Служба безпеки розпочала у лаврі обшуки. Виявили російську літературу, але це не був секрет, бо кожен міг її побачити у церковних магазинах. Тоді почали її прибирати з прилавків.

Автор: Лілія МИЦКО
  Нижня лавра зараз закрита для відвідувачів, однак у храмі Агапіта досі проводять богослужіння російською мовою
Нижня лавра зараз закрита для відвідувачів, однак у храмі Агапіта досі проводять богослужіння російською мовою

Авраамій часто бачиться з митрополитом Епіфанієм, оскільки він постійно споглядає за лаврою. Не хоче повторити помилок, які зробили представники УПЦ, зізнається намісник.

- Усі питання обговорюємо. Його рекомендації і поради - надзвичайно мудрі. Епіфаній відкритий, щирий і любить, щоб все було благочестиво, як це належить монастирю. Може бути суворим, якщо хтось щось порушує. Він надзвичайно хороший адміністратор, який вміє все організувати. Взяв на себе велику ношу, але бачимо, що українська церква розвивається, про що свідчать переходи служителів.

Вхід у Нижню лавру закритий, немає доступу й у печери. Перед шлагбаумом досі стоять кілька вірян Московського патріархату з іконами у руках. Прихожани лаври стали заручниками й жертвами ідеології "русского мира", переконаний настоятель, саме тому так затято захищають керівництво УПЦ.

Тим, хто свято вірить в проросійську ідеологію, не місце в нашій державі

- 32 роки у церквах проповідували, що ми "єдіний народ", "єдіная Русь". навіть прирівнювали три країни (Україну, Росію і Білорусь. - Gazeta.ua) до Святої Трійці - хто взагалі міг думати про таке? - перебирає у руках чорні чотки. - Люди в це свято вірили, і коли "русский мир" до нас прийшов, почали виникати питання. Тому представники Московського патріархату намагаються виправдати свої дії і розповідають про репресії щодо них. Хоча ми бачимо, що вони повноцінно освячують храми, займаються своєю діяльністю і їх ніхто не переслідує. Але тим, хто свято вірить в проросійську ідеологію, не місце в нашій державі. Велика частина єпископату виїхала в Росію - значить вони виправдовують війну. Вірян використовують у своїх цілях і ці так звані "молітовниє стоянія" - картинка для агресора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Людей привалило. Були крики, стогони" – очевидці розповіли нові подробиці удару Росії по терміналу НП

У лаврі формується проукраїнська братія, а до чернечої общини долучилися 12 ченців. Служіння проводять українською. Авраамій розповідає, що здивувався, коли його призначили намісником, і не тримається за посади. Але розуміє, що несе відповідальність за монастир і людей, які йому довірилися. Нещодавно відвідав гору Афон, де його прийняли дуже привітно.

- У мене є мрія - повернути лавру до тих преподобних часів. Монастир повинен бути монастирем, а не бізнеспроєктом. Тут має продовжуватися чернече життя. Є ще велика мрія, щоб на території Нижньої лаври розташовувався будинок для дітей-сиріт, особливо для тих, хто втратив батьків на війні. Забезпечимо їх усім необхідним, навчанням, медициною. Для дітей це буде найкраще місце, - говорить наостанок намісник і прощається, бо має йти у справах.

Зараз ви читаєте новину «Який вигляд має Києво-Печерська лавра після ченців РПЦ та які секрети розкрив новий намісник про Павла Лебідя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі