середа, 09 серпня 2023 16:33

Суд відмовився лишати московським попам монастир у Києво-Печерській лаврі

Суд відмовився лишати московським попам монастир у Києво-Печерській лаврі
Раніше урядова комісія провела роботу з інвентаризації та прийому майна Києво-Печерської лаври. Фото: dess.gov.ua

Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування, укладеного між служителями Російської православної церкви в Україні і національним заповідником "Києво-Печерська лавра".

Йдеться про приміщення Нижньої Лаври. Про це повідомило Міністерства культури та інформаційної політики.

"Тим самим Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир)", – пишуть.

Представники РПЦ в Україні хотіли й надалі користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандального митрополита Павла випустили із СІЗО за 33 мільйони

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір у березні цього року.

У червні Комісія Мінкульту завершила роботу з інвентаризації та прийому майна лаври. У користування держави повертають 79 обʼєктів.

Комісія розпочала роботу в лаврі у квітні. Зафіксували пошкодження об'єктів культурної спадщини. Поліція розпочала розслідування.

Будівлі лаври представники РПЦ в Україні мали звільнити 29 березня. Натомість вони блокували доступ і перешкоджали роботі комісії з приймання-передачі державного майна.

Заповідник звернувся до поліції і подав позов до Господарського суду Києва. Суд заборонив перешкоджати роботі комісії і передачі майна у державну власність.

Зараз ви читаєте новину «Суд відмовився лишати московським попам монастир у Києво-Печерській лаврі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі