пʼятниця, 10 травня 2024 13:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Столичні блогери "зливали" ворогу базування військових
3

На Київщині затримали чоловіків, які розганяли російські наративи
Фото: СБУ
На Київщині затримали чоловіків, які розганяли російські наративи
На Київщині затримали чоловіків, які розганяли російські наративи

Служба безпеки викрила на Київщині ще п'ятьох блогерів, які здійснювали інформаційно-підривну діяльність на користь РФ, зокрема працювали на зрив мобілізації в Україні.

Вони знімали провокативні стріми, писали фейкові публікації про військовослужбовців ЗСУ, зокрема представників військкоматів, повідомила 10 травня пресслужба СБУ.

"Цей деструктивний контент масово підхоплювали російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії. Також фігуранти поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Ці координати агресор міг використати для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів по місцях перебування Сил оборони", - звітує відомство.

Затримано киянина, який їздив на власному авто та робив стріми в ютубі поблизу місць перебування військовослужбовців ЗСУ у столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрадник готував ракетний удар по залізничних ешелонах ЗСУ

Під час онлайн-трансляцій блогер не тільки оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у своїх коментарях.

Ще одним зловмисником виявився водій столичного таксі, який адміністрував цілу мережу анонімних Телеграм-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів.

За допомогою мережі він "розганяв" кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та поширював інформацію про місцезнаходження посадовців військкоматів.

Третій фігурант - мешканець столиці, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК.

Ще двоє зловмисників з Київщини "зливали" місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи і чат-боти популярних месенджерів. Частину таких інтернет-ресурсів координували з території Росії.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім п'ятьом фігурантам про підозру. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

На Дніпропетровщині затримали посадовця Укрзалізниці, який шпигував за військовими ешелонами ЗСУ. Контррозвідка Служби безпеки провела спецоперацію у Дніпрі, в результаті якої затримала ще одного агента ФСБ. Ним виявився посадовець однієї із вузлових станцій Укрзалізниці.

Зараз ви читаєте новину «Столичні блогери "зливали" ворогу базування військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі